Mesajı Okuyun
Old 29-08-2009, 15:03   #2
Av.Özgür KARABULUT

 
Varsayılan

Merhabalar;

Öncelikle madde metnini alıntılayalım da öyle konuşalım

Alıntı:
Muhafaza görevini kötüye kullanma

MADDE 289 - (1) Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle el konulmuş olan mal üzerinde teslim amacı dışında tasarrufta bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Kişinin bu malın sahibi olması halinde, verilecek ceza yarı oranında indirilir. (SULH CEZA MAHK.)

(2) Birinci fıkrada tanımlanan suçun konusunu oluşturan eşyayı kovuşturma başlamadan önce geri veren veya bunun mümkün olmaması halinde bedelini ödeyen kişi hakkında verilecek cezaların beşte dördü indirilir.

(3) Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle el konulmuş olan malın dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması nedeniyle kaybolmasına veya bozulmasına neden olan kişi, adli para cezası ile cezalandırılır. (SULH CEZA MAHK.) (ÖNÖDEME KAPSAMINDA)

(4) Bir suça ilişkin soruşturma veya kovuşturma kapsamında el konulan eşyayı amacı dışında kullanan kimse, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (SULH CEZA MAHK.)

Madde metninde suçun şikayete bağlı olduğuna ilişkin bir hüküm olmadığına göre şikayete bağlı olmadığını düşünüyoruz ve bu durumda da şikayet yapılmış ise de vazgeçmenin kamu davasına herhangi bir etkisi olmasa gerektir.

Saygılar...