Mesajı Okuyun
Old 27-08-2009, 10:30   #4
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan JACELYN
Anayasanın 152 nci maddesine göre mahkeme 5 ay süre ile davanın sonucunu beklemelidir.

http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=41728 adresinde yazdığım gibi, Anayasa'nın 152. maddesine göre 5 aylık bekleme (davayı geri bırakma zorunluluğu, Anayasaya aykırılık iddiasını Anayasa Mahkemesi'ne götüren yerel mahkeme içindir. Gördüğü davada aynı yasa maddesini uygulamak zorunda olan (ama konuyu, yasanın Anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi önüne götürmemiş olan) diğer yerel mahkemeler için böyle bir zorunluluk yoktur.

Alıntı:
Yazan Av.Cengiz Aladağ
Anayasa'nın 152. maddesine göre; Anayasaya aykırılık iddiasını Anayasa Mahkemesi'ne götüren yerel mahkeme, Yüksek Mahkeme'nin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır. Anayasa Mahkemesi, işin kendisine gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse yerel mahkeme davayı yürürlükteki kanun hükümlerine göre sonuçlandırır. Anayasa Mahkemesinin kararı, esas hakkındaki karar kesinleşinceye kadar gelirse, yerel mahkeme buna uymak zorundadır.
Ancak, aynı yasa maddesi ile ilgili davaların görüldüğü diğer yerel mahkemeler için davayı geri bırakma ya da bekletici mesele yapma zorunluluğu yoktur.