Mesajı Okuyun
Old 26-08-2009, 21:26   #1
av.cevat

 
Varsayılan Velayetin Nez-i'nde çocuğun beyanı karar için yeterli mi?

Sayın Meslektaşlarım;
Genel olarak velayetin el değiştirilmesinde velayet sahibi kişinin bu görevi yerine getirememesi ,kötüye kullanması kıstas alınmıştır.Yargıtay İlamı 2000/12847 2000/13179 "ÖZET: Velayet kendisine verilmeyen ana yada baba ile velayet hakkı sahibi şahsi ilişkiyi engellerse bu velayetin değiştirilmesi sebebidir."
Benim girdiğim ve devam eden davada müvekkil baba 5 yıldır çocuğuyla görüştürülmüyor.Son yaptığımız icra takibinde anne evde ama çocuk yok. Annenin beyanı " Çocuk kamptadır.Kampın yerini avukatım biliyor,dosyaya sunacaktır. Babanın çocuğu alma süresi geçmiştir."( Bu sürenin geçmesinde babanın kusuru yok) Bunun yanı sıra daha önceki yıllarda yapılan icra takiplerinde anne yanlış adres beyan ettiği için yine sonuç alınamamıştır. Yani toplam savcılıklara yapılan 3 şikayet,4 ayrı icra takibi var.
Ayrıca çocukla sosyal hizmet uzmanı ve pedegog tarafından yapılan ve mahkemeye sunulan raporda " Çocuğun duygusal olarak örselenmiş bir çocuk olduğu, annesinin anlatımlarıyla cümleler kurduğu, babasına ismiyle hitap etmesi ve annesinin cümleleriyle babasına ait anlatımlarda bulunmasının öğrenilmiş bir davranış olduğu, çocuğun büyük bir psikolojik baskı hisettiği,ters yansıtma içinde olduğu,babanın 5 yıldır çocuğuyla görüşmesinin engelleniği izlenimi edinilmiş ve çocuğun babasına karşı yabancılaştırıldığı görülmüştür..." Sonuç olarak çocuk annesi tarafından babaya karşı doldurulmuş ve duyguları köreltilmiş durumda.Bu halde çocuk mahkemede dinlenirse ve doğal olarak anne yanında kalmak istediğini beyan ederse rapora,icra takipleri ve diğer delillerimize rağmen sadece çocuğun beyanı ile dava aleyhimizde sonuçlanır mı?Ayrıca çocuğun şuan ikamet ettiği ve okula gittiği yer yazlık bir belde. Yani turizm açısından yaz boyunca çok hareketli bölge ama sosyal imkanlara bakıldığında çok az imkan,eğitim yönünden seçenekler çok kısıtlı.Ve baba başka bir il merkezinde oturuyor,emekli ve sebest çalıştığı başka bir işi var.Çocuğunu kolejde okutmak istiyor. Çocuk bu yıl orta okula başlayacağından(11 yaşında kız çocuğu) eğitiminin daha iyi imkanlar içinde olmasını istiyor.Bunlar davamızda ne kadar etkili olur? Fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.