Mesajı Okuyun
Old 24-08-2009, 15:40   #1
Av.Doğuhan

 
Varsayılan Tenkis davası

Tüm meslektaşlara saygılarımı sunuyorum. Doğrudan konuya girerek mevzuyu özetlemek gerekirse. Müvekkillerimin babaları , müvekkillerimin dedelerinden önce vefat etmiş olması nedeniyle halefiyet prensibi gereğince dedelerinin kanuni mirasçıları sıfatına sahip olmuşlardır. Müvekkillerin dedelerinin vefatı ile ortaya çıkan vasiyetnamede muris tüm çocuklarının isimlerini belirterek taşınır ve taşınmazlarının eşit olarak paylaştırılmasını vasiyet etmiş ve fakat torunlarının isimlerini beyan etmeyerek vasiyetname dışında bırakmıştır. Ben öncelikle murisin temyiz kudretine sahip olmadığından bahisle vasiyetnamenin iptalini olmadığı takdirde tenkisini talep edecem. Bu bağlamda usul anlamında sizlere bazı sorularım olacak,
1-Görevli mahkeme hangisidir?
Dava terditli açılacağından vasiyetnamenin iptali bilebildiğim kadarıyla genel yetkili mahkeme olan asliye hukuk mahkemesinde açılması gerekir bilmiyorum bu konuda yanılıyormuyum.
2-Murisin taşınmazlarını yapmış olduğumuz harici bir araştırmayla tespit ettik. Dava dilekçemizde söz konusu taşınmazları tek tek belirtmek istiyorum. Fakat dava açıldıktan sonra murisin başkaca mal varlığını belirlersek tenkis hesaplamasında bu malvarlığı hesaba katılırmı?
3-Harca esas değeri düşük tutup bilahire ıslah dilekçesi ile dava değerini yükseltebilirmiyiz?
4-Her ne kadar (2) numaralı bentte belirtmiş isem de bu soruya paralel olarak bu nevi davalarda terekenin tespitine ilişkin mahkemeler resen araştırma ilkesi uygulamaktamıdır? yoksa mahkeme , tamamen tarafların önüne koyduğu mal varlığı ile bağlı kalarak ihtilafı neticelendirmektedir ?
Yardımcı olduğunuz şimdiden teşekkürler.