Mesajı Okuyun
Old 21-08-2009, 11:31   #1
Engin YILMAZ

 
Varsayılan Konut Kredisinde Bankanın Müteselsil Sorumluluğu

Müvekkilim kullandığı kredi ile yeni yapılmakta olan bir siteden 5 adet ev satın alıyor fakat satın aldığı evlere bazı ruhsat sorunları yüzünden tapu çıkarılamıyor.
Bu durumda evler zamanında teslim alınamamış ve ayıplı olduğundan ötürü bankanın sorumluluğuna gitmek istiyoruz.
Fakat takip edilecek yol konusunda tereddütlerim var. Örneğin halen devam eden kredi ödemelerini bir tedbir kararı ile durdurabilir miyiz?
İnternette bütün bulabildiğim yasa hükümleridir.

"4077 sayılı Kanunun 10. maddesinin 5. fıkrasına göre, kredi verenin, tüketici kredisini, belirli marka bir mal veya hizmet satın alınması ya da belirli bir satıcı veya sağlayıcı ile yapılacak satış sözleşmesi şartı ile vermesi durumunda satılan malın veya hizmetin hiç ya da zamanında teslim veya ifa edilmemesi halinde kredi veren tüketiciye karşı satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsilen sorumlu olmaktadır.
Aynı Kanuna, 5582 sayılı Kanunun 24. maddesi ile 10/B maddesi eklenmiştir. Yeni getirilen bu maddenin 9. fıkrasında da yine kredi veren konut finansmanı kuruluşunun, krediyi belirli bir konutun satın alınması ya da belirli bir satıcı ile yapılacak satış sözleşmesi şartı ile vermesi durumunda, konutun hiç ya da zamanında teslim edilmemesi halinde kredi veren, satıcı ile birlikte, tüketiciye karşı, kullandırılan kredi miktarı kadar müteselsilen sorumlu olur, hükmü getirilmiştir.
Teslim edilmeyen konuttan, müteahhit gibi kredi veren de sorumlu - Madde 7
4077 sayılı kanunun kampanyalı satışlara ilişkin 7. maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
İlan ve taahhüt edilen mal veya hizmetin teslimatının veya ifasının hiç ya da gereği gibi yapılmaması durumunda, satıcı, sağlayıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici, ithalatçı ve 10'uncu maddenin beşinci fıkrasına göre kredi veren müteselsilen sorumludur. İlan ve taahhüt edilen konutun teslimatının hiç, gereği gibi ya da zamanında yapılmaması durumunda, 10/B maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre kredi veren konut finansmanı kuruluşu, satıcı, sağlayıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici, ithalatçı ile birlikte, kullandırdığı kredi miktarı kadar müteselsilen sorumludur. Konut finansmanı kuruluşları tarafından 10/B maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre verilen kredilerin devrolması halinde dahi, kredi veren konut finansmanı kuruluşunun sorumluluğu devam eder. Krediyi devralan kuruluş bu madde kapsamında sorumlu olmaz.