Konu: iş kazası
Mesajı Okuyun
Old 18-08-2009, 16:53   #1
Av. Gülşah Soylu

 
Varsayılan iş kazası

merhaba sayın meslektaşlarım; iş kazası nedeniyle açacağım maddi manevi tazminat davası için 3 sorum olucak: müvekkil a şirketinde çalışırken , a şirketi , b şirketiyle ortak bir de c şirketini kuruyorlar. 2006 yılının mart ayında kaza gunu müvekkili çalıştığı a şirketi , b nin işine yardım etmesi için b ye gönderiyor. ancak b şirketinde makinede iş güvenliği olmadığı için müvekkilin 2 parmağı kopuyor.müfettiş vs. gelmiyor, muhasebeci geliyor ve kazayı c şirketinde olmuş gibi tutanak tutuyor. Müvekkil o dönemde sigortadan maaşını alıyor.iş kazasına sebep olan makine b şirketinde bulunuyor. şu anda c şirketi de kapatılmış durumda. kaza nendiyle 3 ay raporlu olmasına rağmen son 2 ayda çalışması için çağrıldığı için o halde yine çalışıyor. iş kazası nedeniyle %15 vücut kaybı raporu alıyor.7 ay önce ücreti asgari ücrete çekildiği için kendisi işten çıkıyor.
1-açacağım davada hangi şirketi davalı göster meliyim? muhasebecinin tuttuğu tutanağı iptal ettirmem gerekiyor mu yoksa c şirketinde gösterilmesi müvekkilin daha mı lehine?
2-açacağım davanın maddi tazminat miktarını belirlemekte zorlanıyorum , fazlaya ilişkin haklarımı saklı tutup daha sonra ıslah edileceğini bilsem de bilirkişi hangi noktaları gözetiyor bilmiyorum, çünkü sanırım sağlık harcamalarını sigorta zaten karşılamış bu nedenee sadece manevi tazminat mı talep etmeliyim?
3-kıdem tazminatı isteyebilirmiyim, eğer isteyebilirsem maddi manevi tazminat davasıyla birlikte isteyebilir miyim? yani işçinin ücretinin indirilmesi nedeniyle iş kanunu 24/2 e den yararlanabilir mi?
cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.