Mesajı Okuyun
Old 02-09-2006, 15:02   #3
Av.Ömer KAVİLİ

 
Varsayılan Karar alma sürecinde Avukatın Bağımsızlığı

Sayın Av.Armağan Konyalı,

Bu konu İstanbul Barosu sitesindeki bilginin aktarılmasıdır.

Yazınızdaki düşünceleriniz bir çok önyargıyı taşımakta, önyargılardan uzak kalarak konuların ele alınması gerekir.

Öncelikle Avukat Behiç Aşçı, İstanbul Barosu üyesi bir avukattır; baromuz üyesi olması ve müvekkillerinin hukukunu savunma çabası gösterirken sıkıntıya uğraması öncelikle üyesi olduğu Baro örgütünü, hukukçuları ve herkesi ilgilendirir. Burada ilgi kavramının derecesini herkes kendi belirleyecektir.
Avukat Behiç Aşçı'nın müvekkillerinin tek tek kimler olduğunu ve bu müvekkillerinden tek tek kimlerin hangi haklarının çiğnendiği konusunda benim ayrıntılı bilgim yoktur.
Baromuzdaki Avukat Hakları Merkezi'nde tüm toplantılarda, bir avukatın ölüm orucu tepkisini doğru bulmadığımı herkese belirtmiştim.
Ancak, müvekkilinin hukukunu korumak bakımından savunma araç ve ögelerini seçme ve karar verme yetkisi, yalnızca ve yalnızca Avukat'a aittir. Avukat bu yetkisini özgürce kullanır, O'nun bu bağımsızca alacağı karara herkes saygılı olmalıdır. Bu durum, avukatın, meslek kuralları ve kişisel etik ödevleri altında savunmayı "layıkı veçhile" yapabilmesi için zorunludur. Bu yönüyle, yöntem olarak doğru bulmadığımı belirtmekle birlikte, bir avukat savunma görevi yaparken bir karar almış ve uygulamış olmasını hukukçu meslektaşı olarak saygıyla karşılamak ödevi altındayım. Bunun tersine, bir avukatın vereceği bir kararını kendisinden başka kim değiştirebilir ki ?

Diğer bir nokta ise
Alıntı:
...Devletin olanakları ölçüsünde artarak görevlendirilecek uzmanlar ve sağlanacak ortamlar ile suçlunun ıslahı mümkün olacaktır.
Burada suçlu olandan söz ediyorsunuz ancak ülkemizde tutukevi ile cezaevi ayrımı olmadığından TUTUKLU, başka deyimle "suçluluğu kesin olarak saptanmamış" olanları ayıramadığınızı düşünüyorum.
Ayrıca, suçlu ıslahı kavramı konusunda nelerin uygulandığı ve mevcut uygulamaların "ıslah" sağlayıp sağlamadığı konusunun çok tartışmalı olduğunu belirtmeliyim.

Sonuç: Avukat Behiç Aşçı kendi eylemini bir avukat olarak müvekkillerinin hukukunu koruyabilmek için yaptığını söylemektedir. Bu durumu çürütecek bilginiz varsa tartışalım.

Saygılarımla.

Ömer KAVİLİ
Hukukçu, Yeni sanık