Mesajı Okuyun
Old 13-08-2009, 08:35   #5
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Taner BAŞ
Eğerki işlem noter huzurunda yapılmış olsaydı aşağıdaki hüküm gereği farklı bir ihtimal doğabilirdi.

İLGİLİNİN İŞİTME, KONUŞMA VEYA GÖRME ÖZÜRLÜ OLMASI
Madde 73 - (Değişik madde ve başlığı 5378 - 01.07.2005 m.23) Noter, ilgilinin işitme, konuşma veya görme özürlü olduğunu anlarsa, işlemler özürlünün isteğine bağlı olmak üzere iki tanık huzurunda yapılır. İlgilinin işitme veya konuşma özürlü olması ve yazı ile anlaşma imkanının da bulunmaması halinde, iki tanık ve yeminli tercüman bulundurulur.

Sayın meslektaşım,

Bu hüküm "sağır ve dilsiz" in okuma yazma da bilmemesi halinde tanık ve tercüman huzurunda Noter işlemi yapılmasını düzenliyor.

Keza Noter huzurunda işlem yapacak olan sağır ve dilsiz özellikle talep ederse bu durumda Noter tanık huzurunda işlem yapacaktır. Bu hükümde belirtildiği gibi, özürlünün talep etmediği haller bakımından tanık olmaması işlemin sıhhatine tesir etmeyecektir.

Başka bir ifade ile sadece "sağır ve dilsiz" olan şahsın kendi başına borçlandırıcı işlemlerde bulunmasına engel yoktur düşüncesindeyim. Kaldı ki soruda ki şahıs memur olup, okuma yazma bildiği hususu da memur olması hesabiyle vardır. Okuyan arkadaşlarımızın sağır ve dilsizlerin her işleminde tanık aranır zannına kapılmaması için bunları yazdım.