Mesajı Okuyun
Old 12-08-2009, 15:48   #1
Mehmet Gürcan Büyükünal

 
Varsayılan Tapu ile Projenin Çelişmesi

Değerli Meslektaşlarım,

Bir müvekkilimin maliki bulunduğu kat irtifaklı gayrimenkulün tapu kaydı ile projesi arasında çelişki var.

Şöyle ki;

Tapu kaydında ön cephedeki nispeten küçük bağımsız bölümün maliki olarak görünmesine karşın, projede arka cephedeki nispeten daha büyük bağımsız bölümün malîki olduğu belirtilmiş. Kendisi on yılı aşkın bir süredir ön cephedeki bağımsız bölümde ikamet etmekte ve yeni öğrendiği bu çelişkinin giderilmesi için projenin tapuya uygun hale getirilmesini istemekte. Tapu kayıtları ile proje arasındaki çelişki, apartmanın tamamında diğer bir değişle her katında var. Belirtilmesi gereken bir diğer husus da bu konuda komşular arasında herhangi bir ihtilaf olmaması. Herkes uzun bir süredir tapu kaydında malik olarak göründükleri bağımsız bölümlerin maliki olarak kendilerini biliyor ve sözkonusu bölümlerde oturuyorlar ve projenin tapu kaydına uygun hale getirilmesini talep ediyorlar.

Sorunu çözümlemek için görüşülen Tapu Müdürü ve İmar Müdürü de projenin asıl olması gerektiğini belirtmişler ve bağımsız bölüm maliklerinin biribirlerine devir yaparak sorunu çözümleyeceklerini belirtmişler. Açıkcası, Tapu Kayıtlarının Aleniyeti İlkesi karşısında bu görüş ve çözüm bana pek tutarlı görünmedi.

Açıkladığım konuda projeyi tapunun zorunlu bir unsuru olarak görüp, düzeltilmesi için tapu tashihi davası mı açmamız gerektiği yoksa projenin düzeltilmesi için Belediye'ye karşı mı dava açmamız gerektiği konusunda tereddüte düştüm.

Bu konudaki, yorum, bilgi ve deneyimlerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.

Zahmetleriniz için şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla,