Mesajı Okuyun
Old 31-08-2006, 16:01   #2
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan hilal.k
Gerek yargıtay kararlarında yeni dönem kira parsının tespitinde, gerekse birçok kira sözleşmesinde kira artışı ile ilgili die yeni adı ile Tüik tarafından açıklanan Tüfe'ye atıfta bulunulduğunu biliyoruz. Ancak, tüik'in tüfe ile ilgili istatistiklerin açıklandığı web sayfasına girdiğimde birden fazla kritere gore saptanmış enflansyon gorunuyor (orn: bir onceki yılın aynı ayına gore ya da bir onceki 12 ayın ortalaması vs.) Merak ettiğim, bizim bunlardan hangisini baz almamız gerktiği hazırladığımız kira sözleşmelerinde. Bana gecmis 12 ayın ortlamasının alınarak kiraparasına uygulanması daha akla uygun geliyor. Ancak bir emlakcı arkadasim da "hayir biz artis yapilacak ayin bir onceki yıla gore degisim oranini baz aliyoruz diyor". Konu ile ilgili bilgi ve deneyimi olan meslektaslarimin cevaplarini bekliyorum. TEsk.

Sayın hilal k.,

Mevzuatta geçen kira dönemi veya kira yılından ne anlaşılması gerektiğine göre cevap verilebilir. Kira başlangıç tarihinden itibaren başlayan ve tarafların diledikleri sürelerle belirledikleri zaman birimine kira dönemi veya kira yılı denilmektedir. Örneğin 12.12.2000'de başlayan ve 1 yıl süreli olacağı belirlenen kira süresinde kira yılı veya dönemi, 12.12.2000-11.12.2001 arasıdır. Dolayısıyla uzayan(yenilenen) kira dönemlerinde de bu tarihler baz alınmalıdır.

Sözünü ettiğiniz iki seçenekten birincisi olan; önceki yılın ÜFE si uygulanacak olursa, 11.12.2001 tarihinde başlayacak olan yeni kira dönemi için 1999 yılının ÜFE oranı uygulanacak demektir ki, hakkaniyete aykırıdır.(Bu bazen kiralayan bazen de kiracı lehine işleyen haksızlıklar yaratacaktır.)

Benim de savunduğum ikinci görüşünüze göre, 11.12.2001 tarihinden geriye doğru 12 aylık ÜFE ortalaması alınmalıdır.(Çünkü 1 kira yılı veya dönemi bu sürelerde geçmiş olacaktır.)

Sorunuz bana biraz karışık geldi...Ama anlayabildiğim kadarıyla yazdım. Umarım doğru anlamışımdır.

Saygılarımla