Mesajı Okuyun
Old 04-08-2009, 17:51   #7
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan denipre
Sayın meslaktaşım.Aslına bakarsanız ciranta müvekkilin keşideciye gitme gibi bir derdi yok.Hatır çeki kullanmış.Yani çek aslını alma imkanı hasıl olmazsa ,çeki iade etmediği için ödediği miktarın alacaklıdan tahsilini veya bu bağlamda bir tazminatın alacaklıdan alınmasını talep ediyor.Yani burda sorun çek aslını vermeyen alacaklıya karşı nasıl bir yöntem izleneceği ?teşekkürler...


Müvekkilinizin en fazla iki amacı vardır.

1- Ciranta olarak ödediği bedeli, keşideciden tahsil etmek. Amaç buysa, Sayın yeshilim'in önerdiği yol yeterlidir.(Ama amacın bu olmadığını siz söylüyorsunuz.)

2- Çek hatır çeki olduğu için müvekkil-ciranta ile keşideci zaten arkadaştır. Amaç, keşideciye müracaat olamaz. O halde ne yapmalı? Alacaklı vekilinin hatasından nasıl yararlanırız? Onun cevabını bulmalı. O da koz vermiş zaten. Aslında borcumuz olan parayı, etik olmayan bir yolla geri alalım. Ama alamazsınız. Çünkü icra dosyası ile borçlu olduğunuz sabit olmuş. Dosyada icra dairesinin kaşesi olan çek fotokopileri de mevcut. Yani, çek aslını icra müdürlüğü görmüş.

Keşideci ödeme yapmış olsaydı, çekin iade olunmamasından dolayı uğradığı zarar varsa onu talep edebilirdi?(Ödenen meblağı deği) Cirantanın ne gibi bir zararı olabilir?