Mesajı Okuyun
Old 04-08-2009, 14:36   #4
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan demokles
müvekkil kiralık olarak alacağı 100 adet araçla "şoförlü araç kiralama "hizmeti vermek istemekte ancak sorun şurda;bir nevi korsan taksi uygulamasını yasal bir zemine oturtarak araca binen her yolcuyla kiralama sözleşmesi yaparak ve faturasını keserek yolcu taşınacak.şoförler kiralama şirketinde sigortalı olarak çalışacak.Bu durumda acaba sözkonusu kiralama sözleşmelerinin kapsamı nedir,örneğin en az şu kadar saat araç kiralanır ya da gün içinde yalnızca bir kişiye araç kiralanır vs gibi tasarımızı sınırlayacak hükümler varmıdır.Konuyla ilgili bilgisini paylaşabilecek ya da kaynak tavsiye edebilecek meslektaşlarımın yardımına ihtiyaç duymaktayım.

Belediyeden araç kiralama işletme ruhsatını alabilirseniz bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Bahsettiğiniz husus "Rent a car" olarak adlandırılan ve ülkemizde çok sayıda bulunan bir iştigal alanına girmektedir. Kiralanan aracın şoförlü veya şoförsüz olmasının bir işletmenin yasallığı noktasında bir farkının olmayacağını düşünüyorum.

Belediyeler Belediye Kanunu ve Karayolları trafik kanununa uygun olarak Taksicilik hizmetleri ile ilgili yönetmelikler çıkararak taksiciliğin kurallarını belirliyor olsalar da, sizin bahsettiğiniz hizmetin taksicilik hizmeti ile hiç bir ilgisi yoktur.

Birden fazla belirli yerlerde toplu taşımacılık hizmeti sunmak adına duraklar açmayacaksanız ve araçlarınızda taksi ibaresi olmayacaksa, hukuki bir engel olacağını sanmıyorum. Belediyeden iş yeri açma ruhsatı alırsanız mesele olmaz diye düşünüyorum.


Alıntı:
Yazan 5393 sayılı kanun
BELEDİYENİN YETKİLERİ VE İMTİYAZLARI

Madde 15 - Belediyenin yetkileri ve imtiyazları şunlardır:

a) Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak.

b) Kanunların belediyeye verdiği yetki çerçevesinde yönetmelik çıkarmak, belediye yasakları koymak ve uygulamak, kanunlarda belirtilen cezaları vermek.

c) Gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri ile ilgili olarak kanunlarda belirtilen izin veya ruhsatı vermek.

d) Özel kanunları gereğince belediyeye ait vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarının tarh, tahakkuk ve tahsilini yapmak; vergi, resim ve harç dışındaki özel hukuk hükümlerine göre tahsili gereken doğal gaz, su, atık su ve hizmet karşılığı alacakların tahsilini yapmak veya yaptırmak.

e) Müktesep haklar saklı kalmak üzere; içme, kullanma ve endüstri suyu sağlamak; atık su ve yağmur suyunun uzaklaştırılmasını sağlamak; bunlar için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek; kaynak sularını işletmek veya işlettirmek.

f) Toplu taşıma yapmak; bu amaçla otobüs, deniz ve su ulaşım araçları, tünel, raylı sistem dâhil her türlü toplu taşıma sistemlerini kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek.

g) Katı atıkların toplanması, taşınması, ayrıştırılması, geri kazanımı, ortadan kaldırılması ve depolanması ile ilgili bütün hizmetleri yapmak ve yaptırmak.

h) Mahallî müşterek nitelikteki hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde taşınmaz almak, kamulaştırmak, satmak, kiralamak veya kiraya vermek, trampa etmek, tahsis etmek, bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesis etmek.

i) Borç almak, bağış kabul etmek.

j) Toptancı ve perakendeci hâlleri, otobüs terminali, fuar alanı, mezbaha, ilgili mevzuata göre yat limanı ve iskele kurmak, kurdurmak, işletmek, işlettirmek veya bu yerlerin gerçek ve tüzel kişilerce açılmasına izin vermek.

k) Vergi, resim ve harçlar dışında kalan dava konusu uyuşmazlıkların anlaşmayla tasfiyesine karar vermek.

l) Gayrisıhhî müesseseler ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek.

m) Beldede ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi ve kayıt altına alınması amacıyla izinsiz satış yapan seyyar satıcıları faaliyetten men etmek, izinsiz satış yapan seyyar satıcıların faaliyetten men edilmesi sonucu, cezası ödenmeyerek iki gün içinde geri alınmayan gıda maddelerini gıda bankalarına, cezası ödenmeyerek otuz gün içinde geri alınmayan gıda dışı malları yoksullara vermek.

n) Reklam panoları ve tanıtıcı tabelalar konusunda standartlar getirmek.

o) Gayrisıhhî işyerlerini, eğlence yerlerini, halk sağlığına ve çevreye etkisi olan diğer işyerlerini kentin belirli yerlerinde toplamak; hafriyat toprağı ve moloz döküm alanlarını; sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) depolama sahalarını; inşaat malzemeleri, odun, kömür ve hurda depolama alanları ve satış yerlerini belirlemek; bu alan ve yerler ile taşımalarda çevre kirliliği oluşmaması için gereken tedbirleri almak.

p) Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek.