Mesajı Okuyun
Old 30-07-2009, 08:39   #2
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Konuk
kolay gelsin, ben 1996 ağustos ayından beri sigaortalı olarak bir iş yerinde çalışmaktayım şu an 6 aylık hamileyim fakat bu konuyla ilgili bilgiye sahi değilim örneğin dogum izni,doğum ücreti vs. gibi işlemler için ne evraklar gerekli, mesela duyduguma göre doğumdan önce gidip sgk ya ben şu tarihte doğum yapacağım diye bildiri yapmam gerekiyormuş.haklarımı kaybetmemek adına bana bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.
şimdiden çok teşekkür ederim.kolay gelsin.

Sayın Konuk;

İş Kanunu'nun ilgili 74. maddesi şu şekildedir,

Alıntı:

MADDE 74.- Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.
Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.
İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

Doğum izninde ücretinizi işvereninizden alamayacak bunun yerine, SGK'dan geçici işgörmezlik ödeneği alacaksınız. Ancak uygulamada bazı işyerlerinde çalışanın ücretinin tamamının işverence sözleşme gereği veya iyi niyet olarak ödendeiği ve SGK tarafından yapılan ödemenin işverene iade edildiği veyahut SGK tararfından yapılan ödemeyle ücret arasındaki farkın işverence ödendiği de gözlemlenmektedir.
Bu sebeple öncelikle işyerinizde personel işleri ya da muhasebe departmanı varsa onlarla birebir görüşmenizde fayda olabilir. Zira sizin doğum izni sebebiyle çalışmadığınızı Kuruma bildirecek olan da işvereninizdir.

Yine bir defaya mahsus olmak üzere, doğumdan sonra emzirme yardımına hak kazanacaksınız. Bunun miktarı bu yıl için 70 TL.

Saygılar,