Mesajı Okuyun
Old 29-07-2009, 09:04   #1
Hasan Bahadır Büyükavcı

 
Varsayılan Terekenin borca batık olması

A şahsı 2001 yılında yaralamalı bir trafik kazasında 2 kişiye çarpıyor. Yaralanan 2 kişiye kendi hayat ve sağlık sigortaları tarafından tedavi masrafları ödeniyor. Daha sonra ödemede bulunan sigorta şirketi A şahsına kusuru oranında rücu davası açıyor. Dava 2001 yılında açılıyor. Dava devam ederken 2004 yılında A şahsı vefat ediyor. Davaya mirasçıları dahil ediliyor. Mirasçılar yasal süre içerisinde mirası reddetmiyorlar. Daha doğrusu davayla ilgilenmiyorlar. Murisinde bazı borçlarını ödüyorlar. Dava 2008 yılında sonuçlanıyor ve 48.000 Tl civarında bir meblağa mahkum ediliyorlar.
Şimdi mirasçılar "terekenin borca batık olduğunu" iddia ediyorlar ve 48.000 TL den mesul olmadıklarını belirtiyorlar.

1) Mahkemedeki alacak davasında "terekenin borca batık" olduğu iddiasında bulunmayan, mahkemeden bunun tespiti için dava açma süresi istemeyen, mirasıda yasal süresi içerisinde reddetmeyen mirasçılar alacak davasının açılıp kesinleşmesinden sonra açacakları "terekenin borca batıklığı" davasıyla bu meblağı ödemekten kurtulabilirlermi?
2)Mirasçıların, murisin vergi borcunu, bakkal borcunu ödemiş olmaları mirası red haklarını ortadan kaldırır mı ve terekenin borca batık olduğunu iddia etme haklarını engeller mi?

Saygılar.