Mesajı Okuyun
Old 26-08-2006, 11:52   #1
PINAR YILMAZ

 
Varsayılan Yargıdan töreye Kopenhag kriteri

Yargıdan töreye Kopenhag kriteri

Tüm aileye töre cezası veren mahkeme, Yargıtay'ın yeni TCK'daki hükümler nedeniyle bozduğu kararında direndi


GÖKÇER TAHİNCİOĞLU

Tecavüze uğradıktan sonra hamile kalan Emine Kızılkurt'un (14) öldürülmesine karar veren ve bu kararı uygulayan aileyi müebbet hapisle cezalandıran Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararına direndi.
Kızılkurt, Şanlıurfa Akçakale'de 4 yıl önce tecavüze uğradı ve hamile kaldı. Aile de Kızılkurt için ölüm kararı verdi. 15 Haziran 2002'de Emine Kızılkurt, amcasının oğlu Mahmut (20) tarafından öldürüldü.
Başsavcılıkı, Mahmut Kızılkurt ve ölüm kararını veren 10 aile ferdi hakkında dava açtı. Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesi de, 2004'te Mahmut Kızılkurt'a "taammüden adam öldürmek"ten ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası verdi. Cezada "tahrik indirimi" yapmayan mahkeme, ailenin 8 ferdini de müebbet hapse mahkûm etti. Ancak eski TCK'da, yeni TCK'da olduğu gibi, suça azmettirene suçu işleyen kadar ceza verilmediğinden, ceza 16 yıl 8 aya düştü.
Yargıtay ise kararın yeni TCK ışığında yeniden değerlendirilmesini istedi. Mahkeme ise eski kararında ısrar etti.
Danimarka'nın Kopenhag kentinde, istemedikleri kişiyle evlenen kızlarının öldürülmesine karar veren Pakistanlı ailenin tüm fertleri hapis cezalarına çarptırılmıştı. Yargıtay'ın kararı onaması halinde "Kopenhag kriteri" Türkiye'deki töre cinayeti davaları için de geçerli hale gelecek.
kaynak:www.milliyet.com