Mesajı Okuyun
Old 18-07-2009, 13:48   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Av. Furkan Kamalak,

Kambiyo senedinin doldurulmadan, sadece imza edilerek karşı tarafa verilmesi mümkündür.

6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu madde 690 atfıyla madde 592: “Tedavüle çıkarılırken tamamen doldurulmamış bulunan bir poliçe, aradaki anlaşmalara aykırı bir şekilde doldurulursa bu anlaşmalara riayet edilmemiş olması keyfiyeti, hâmile karşı ileri sürülemez; meğer ki hâmil poliçeyi kötü niyetle iktisabetmiş veya iktisap sırasında kendisine ağır bir kusur isnadı mümkün bulunmuş olsun.”

Müvekkilinizin senetteki lehdarın damadı olması hasebiyle senedin keşideci ile lehdar arasındaki anlaşmaya aykırı doldurulduğu iddiasının kendisine karşı da ileri sürülebilmesi kuvvetle muhtemel olmakla birlikte (damat, 3. bir kişiye ciro etmemiş heralde); böyle bir iddianın öne sürülmesi halinde bu durumu “yazılı belge ile” ispat yükü keşidecidedir (arkadaştadır). Siz ihtiyati haciz talebinde bulunabilirsiniz. Senedin anlatımınızdaki haliyle fotokopisinin keşidecide olması sadece senedin sonradan doldurulduğunu gösterir; aradaki anlaşmaya aykırı doldurulduğunu ispatlayacak olan kişi keşideci arkadaştır.

Alıntı:
Yazan Av. Furkan Kamalak
Başka bir 25.000TL yi de başka bir arkadaşı vermiş gibi aynı şahısa borç veriyorlar ve aynı şekilde vade tarihi olmayan,altında aynı şahidin imzasını taşıyan kambiyo senedi alıyorlar,senetlerin fotokopilerini de borçluya veriyorlar

Bu senette lehdar kısmında başka birinin adı var? Diğer senette lehdar kısmında kayınpederin adı olan yerde tahrifat olmadığına göre (?) o senedin bu diğer senet olmadığı belli değil mi zaten? veya başkaca bir çekinceniz mi var? (Lehdar kısmı boş olarak imzalanan senet de lehdar kısmı sonradan doldurularak tedavüle çıkartılabilir)

Ek olarak;
6762 Sayılı TTK 613/3: “Muhatap veya keşidecinin imzaları müstesna olmak üzere poliçenin yüzüne konan her imza, aval şerhi sayılır.”

m. 614/1: “Aval veren kimse, kimin için taahhüt altına girmişse tıpkı onun gibi mesul olur.”

Saygılarımla...