Mesajı Okuyun
Old 17-07-2009, 16:24   #3
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Aybüke Kağan
A şahsı, kendine ait alışveriş merkezindeki 20 adet işyerini kiraya verir. Kira sözleşmeleri kira bedeli 2.000 TL olrak düzenlenir. Ayrıca sözleşmeye bir hüküm konularak her kiracının aylık 100 TL aidat ödeyeceği,aidatın ödenmemesinin kiranın ödenmemesi hükümlerine tabi olduğu yazılır.

1)Kira bedelinden ayrı olarak aidat hükmü konulabilir mi?

6570 sayılı kanun 16. maddeye göre kira bedeli dışında kiracıdan hiç bir nam altında ödeme istenemez . Ayrıca Kat Mülkiyeti Kanunu 22. maddede kiracının kira bedeliyle sınırlı olarak yönetim giderlerinden sorumlu olduğunu belirtmiş.

Alışveriş Merkezinde yönetim yok. Malik tek kişi olduğu için ortak kullanım yerleri ,aydınlatma,ısıtma ,temizlik ve güvenlik işleri onun tarafından takip ediliyor.



Teşekkürler.


Alıntı:
2) Kira sözleşmesindeki aidat şartı geçersiz midir? Aidat talep edecek mailkin bu bedeli kira bedeline dahil ederek mi sözleşme yapması gerekir?

Aidat şartı geçersiz değildir. Ancak ödenmemesi halinde tahliye davası bakımından temerrüde konu teşkil edeceği şeklindeki ibare geçersizdir.(En azından şidiki mevzuatta böyledir. B.K. tasarısında bu yönde hüküm vardır)

Alıntı:
3) Tahsil edilen aidat bedelleri malikten geri istenebilir mi ? Kira bedelinden ayrı olarak elden toplanan aidatın adli ve vergi boyutu nedir?
Malikten geri istenemez.