Mesajı Okuyun
Old 16-07-2009, 17:35   #68
üye18721

 
Varsayılan İmzanızda Mutlaka İsminizi Kullanın

İmzanızda Mutlaka İsminizi Kullanın

Kriminalistik uzmanı Seyfettin Arıkan’dan sahte imzaya karşı uyarı: “İmzanızda mutlaka isminizi kullanın”

30 yıllık avukat 40 yıllık bilirkişi olan ve aynı zamanda polis akademisinde ders veren Seyfettin Arıkan, stajyer avukatlara “İmzanızda mutlaka yazı karakteriniz bulunmalı” uyarısını yaptı:

“Biz isim yazmayı imza olarak kabul etmiyoruz. İmza ne kadar karışık olursa imzanın sahteliği o kadar zordur düşüncesine sakın kapılmayalım. Ne kadar karışık olursa, imzanın taklidi o kadar kolaydır. Çünkü sizin yazı karakterinizi içermez. İmzanın sahteliğini tespit edersiniz ama imzanın kim tarafından ortaya atıldığını çıkarabilmeniz için imzada yazı karakterinin bulunması lazım. Bir tek a harfinde bile bizim gördüğümüz 12 karakter var.“


Staj eğitim merkezince düzenlenen Avukatlıkta özel uygulama alanları konferans dizisinin 4.üncüsünün konuğu olan Emniyet Müdürlüğü Kriminalistik uzmanı Arıkan, genç avukatlara sahte imzalar konusunda detaylı bilgiler verdi.

Bir inceleme olduğu zaman bilirkişi tayin edildiğinde mutlaka ihtisasının sorulması gerektiğine dikkat çeken Arıkan, üç türlü imza incelediklerini belirterek şunları söyledi:

“ Gerçekte atılıp da inkar edilenler, inkar etme kastı ile değiştirilerek atılanlar ve sahte imzalar. Bunlardan ilk ikisi imza sahibi, 3.üncüsünü ise bir başkası atıyor. Sahte imzayı da ancak doktorların uzmanlık alanı gibi bir kriminalistik bölümünden bir grafoloji uzmanı inceleyebilir. Taklit imzalar bir uzmanın gözüne bağırır. Özellikle kağıt ve kalemlerin çok önemli rolleri var. Tükenmez kalemin bilyasının üzerinde mürekkep birikir. Biz imza atmaya başladığımız zaman belli yerlerde küçük noktalar oluşur. Eğer kağıt üzerinde oynama yapılırsa kağıt üzerindeki kolaj maddesi kalkar ve mürekkep o bölgeye dağılır.”


Arıkan, kopya imzaların da kolaylıkla tespit edildiğini söyledi:

“Özellikle fotokopi şeklinde renkli kalemlerle atılan imzaları rahatlıkla tespit ediyoruz. Çünkü imza attığınızda belgenin arkasına izi çıkar. Ama fotokopi olduğu zaman bu izi göremezsiniz.”

www.Ankarabarosu.org.tr