Mesajı Okuyun
Old 09-07-2009, 21:54   #40
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Ö.Erol Yavuz
1)Medeni yasanın 884.maddesi “2. Borçtan sorumlu olmayan malikin hakkı” başlığını taşımaktadır.

Düzenleme şöyledir :

“Madde 884 - Borçtan şahsen sorumlu olmayan rehinli taşınmaz maliki, borçluya ait koşullar içinde borcu ödeyerek taşınmazın üzerindeki ipoteğin kaldırılmasını isteyebilir.

Alacak, borcu ödeyen malike geçer.”

Görüldüğü gibi borçtan şahsen sorumlu olmayan rehinli taşınmaz malikinin ödeyerek ipoteği kaldırma hakkı vardır.

Madde düzenlemesine göre, borçtan şahsen sorumlu olmayan rehinli taşınmaz malikinin borçluya tanınmamış haklardan yararlanması ise mümkün değildir.

2)İsviçre Hukukunun aksine, Türk Hukukunda borçlunun ihaleye katılması mümkün değildir.

Bu hususta özellikle İİD'nin 02.04.1951 T. E.1706 K.1827 sayılı kararı, gerekçesi ile dikkate alınmaya değer gözükmektedir.

“İİK.nun 124 üncü maddesi sarahatine göre satılığa çıkarılan gayrimenkul üzerinde hakkı bulunan kimsenin veyahut alacaklının hak ve alacakları muhammen kıymetin %7,5'ini doldurduğu surette arttırmaya iştirak için kendilerinden ayrıca pey akçesi ve teminat aranmaması gerekirse de, bu hükmün borcundan dolayı malı satılığa çıkarılan borçlulara şumul ve taalluku bulunmadığı ve çünkü borçlunun esasen tapu ile mutasarrıfı olduğu mahçuzun kendi uhdesine ihalesi sözkonusu olamayacağı ancak satıştan evvel borcu ödemek suretiyle mezkur gayrimenkul üzerindeki haczi ref ettirip gayrimenkulün satışına mani olabileceği cihetle borçlunun varit olmayan şikayetinin reddi hakkında merci kararı kanuna uygundur.

( İcra ve İflas Kanunu Şerhi, Cilt 6 – Av.Talih Uyar – Eylül 2006 sayfa 9898 )

Saygılarımla.

Alıntı:
Yazan Av.Şehper Ferda DEMİREL



1-Olası "Rehin açığı belgesi" yükümlüsü yalnızca kredi borçlusu olacağına, rehin maliki sorumluluktan azade olacağına göre, bu tür bir devir sonrası ihaleye iştirak, kolaylıkla hakkın kötüye kullanımı niteliğinde değerlendirilebilir...

2-Yeni malik, sadece 150/C şerhi sonrası taşınmazı devraldığı için kendisine ödeme-icra emri tebliğ edilmemiştir. Takibe geçilmeden ve şerh verilmeden önce satın almış olsa idi, kendisine de ödeme-icra emri tebliğ edilecek olan ve borcun ödenmesi ihtarının muhatapları arasında yer alan, aksi halde taşınmazınIN satılacağından bilgilendirilen kişidir. Ödeme-icra emri tebliği gereken kişi de, borcu ödemek suretiyle satıştan azade olabilecek olan kişilerdir, bu durumda, bence, rehin maliki de -eski ya da yeni- ihaleye iştirak edememeli, ancak borcu ödemek suretiyle satışı önleyebilmelidir.

3-Soğuk Amerikan esprisidir; bir kapıyı açabilmek için gerekli ilk şart, o kapının kapalı olmasıdır. İhale öncesi ihalenin neticesi belli değildir. İhale neticesine dek de o mülk benimdir. Benim olanı bir kez daha almaya kalkışabilir miyim?

Saygılarımla...

İİD nin 1951 tarihli kararından haberim olmadığı gibi, MK.nun 884.m.ni de mesajımı ekleyip, fikir jimnastiği yaparken bilmiyordum. Mesajınızı okuduğumda, itiraf ediyorum mutlu oldum...

*Belki tartışma da mesajınızdan sonra biter diyordum ama bitecek gibi görünmüyor...

Somut içtihat ve somut yasa maddesine dayalı yorumu için Sayın Ö.Erol Yavuz'a açık teşekkürlerimle.

Saygılarımla...