Mesajı Okuyun
Old 09-07-2009, 14:25   #35
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Mehmet Saim Dikici
Sayın Ergin,

Benim yazdıklarım yukarıda duruyor ve maksatsız her hukukçunun anlayabileceği içeriktedir.

Alıntı:
Ben hiç bir yerde, takibin asıl borçlusu değişir, yerine yeni malik geçer!!! DEMEDİM!!!!

Alıntı:
Yazan Av.Mehmet Saim Dikici
MADDE 849/1 (MK. m.764/1): Taşınmaz maliki değişirse yeni malik, başka bir işleme gerek bulunmaksızın taşınmaz yükünün yükümlüsü olur.


Bu temelde ben takip alacaklısının, ipotek yükümlüsü taşınmazın malikini takip borçlusu olarak takip edebileceğini düşünüyorum.

Sayın Av.Mehmet Saim Dikici,

849 uncu maddeyi alıntılayıp, yorum da eklediğiniz mesajınız bana göre gayet açıktır. "Taşınmaz yükünden doğan borç eşyaya bağlı bir borç niteliğindedir. Yükümlü taşınmazın maliki kim ise, borçlu da o kişi olacaktır. Taşınmaz el değiştirdikçe yeni malik, kendisinden önce muaccel olmuş olan, son üç yılın borçlarından da sorumlu bulunur. TMK. 849" Prof. Dr. Şeref ERTAŞ- Eşya Hukuku 6 Baskı.S:502

Bütün forum boyunca TMK'dan alıntı yaptığınız tek madde 849 uncu maddedir. O halde benim maksadım ne olabilir? Bu maddenin dayanak yapılmasının yanlış olduğunu göstermek için, ipotekle ilgili 888 inci maddeyi alıntıladım. Siz ve Sayın Hades " Düzeltiyoruz" demediniz. Anlam veremediğim ısrarınız devam etti. Dayanak yaptığınız maddeye göre borçlunun "değişmesi" gerekir.

Bunu da geçelim. Satışa arz şerhinden sonra mahcuzu satın alan yeni malike de icra takibi yapılacağını defalarca yazdınız. Diyelim ki, hem ilk malik hem de son malik birlikte takip edilecektir. Bu defa da borçlu sayısı "değişmiş" 1 iken 2 olmuştur.

Alıntı:
Yazan Av.Mehmet Saim Dikici
Bu cevabınızda da ısrar ettiniz. yani dediniz ki, ipotekle yükümlü taşınmazı satın alan yeni malik takibe dahil edilemez, ve/veya onun hakkında takip borçlusu sıfatıyla işlem yapılamaz.

Yazdıklarımı alıntılasaydınız keşke. Çünkü bu haliyle okuyanlar yanlış anlayabilir. Ben ısrarla, (forum sorusu olan olaydaki gibi) takip başladıktan ve icra müdürü tapuya durumu bildirdikten sonra taşınmazı satan alan kişi teknik anlamda borçlu değildir. Takibe dahil edilemez, dedim. Halen diyor ve ısrar ediyorum.

Forumu başlatan soruyu yeniden aktarıyorum:

Alıntı:
Yazan Alperyldrm
Müvekkil, ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takibe konu bir gayrimenkulü,icra dosyasında satış aşamasına geçilmeden icra dosya borçlusundan satın aldı.Dosyadan, alacaklı tarafça usuli işlemler tamamlandıktan sonra satış günü verildi ve gayrimenkulun şu anki maliki müvekile gayrimenkul satış ilanı tebliğ edildi.

Sormak istediğim soru, müvekkil bu satışa, satışa konu gayrimenkulun maliki olması sıfatıyla teminat yatırmadan girebilir mi ?

Ben soruya yanıt vermeye çalıştım. Sorudaki olayda, yeni malik takibe dahil edilemez. İİK 150/c de bunu emreder. Yeni malik ihaleye teminat yatırarak girebilmelidir.