Mesajı Okuyun
Old 09-07-2009, 00:19   #5
Av.Selim HARTAVİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan sumeyra[SIZE=3

Dilekçelerinde sebep olarak diyorlar ki
  1. Biz evlatlığımıza kızdığımız için, ondan mal kaçırmak maksadıyla bu taşınmazı davalıya devrettik.
  2. Ayrıca bana ölünceye kadar bakacaklardı, şimdi bakmıyorlar. Bir anlık kızgınlıkla devrettik..

Sn sumeyra öncelikle yanıt için geciktiğim için gerçekten çok özür dilerim. bu anlattığınız olaylara göre net bir hukuksal niteleme yapmak zor ancak eldeki verilere göre bir değerlendirme yapacak olursak.

1- Olayda mal kaçırmadan söz edildiğine göre tarafların gerçek iradelerinin hukuki işleme dayanak olmadığı anlaşılmaktadır. ancak muris muvazaasında genellikle mirasbırakan mirasçılarından mal kaçırmak maksatlı olarak (Kızgınlık, benimsememe, bir başkasının etki ve baskısı altında kalma, yöredeki örf adet vs gibi nedenler) danışıklı bir işlemle gerçekleşmektedir. ve tarafların amaçladıkları işlem ile hukuk aleminde ortaya çıkan işlem arasında bir uyumsuzluk bulunması durumunda ortaya çıkmaktadır. bir başka şart ise muris muvazaasında mirasbırakanın ölmüş olması ve mirasçının mirasçı sıfatını kazanmasıyla açılabilen bir davadır.
2- Ölünceye kadar bakma sözleşmesi noktasında ki değerlendirme de ise Ölünceye kadar bakma akdi, resmi şekile tabidir ve bu şekil, geçerlilik şartıdır. Söz konusu sözleşme, iki tarafa borç yükleyen sözleşme türünde olduğundan resmi şekil şartı olmayan bir sözleşmenin varlığından söz edilemeyecektir.
3- Ölünceye kadar bakacaklardı şimdi bakmıyorlar şeklinde ki beyanlara bakıldığında ya bir hata ya da bir hile unsurunun olduğu ima edilmeye çalışılmış. ancak dava dilekçesini görmeden net bir nitelendirme yapmak mümkün gibi görünmüyor. yine de İRADE FESADI HALLERİNE DAYANARAK tapu iptal ve tescil istedikleri sonucunu da çıkarmak mümkün.

Kolaylıklar Diliyorum.