Mesajı Okuyun
Old 19-08-2006, 11:05   #1
ahmetsacit

 
Varsayılan Telekulak yasasında boşluk

İletişimin tespiti” ile “dinleme” ve “kayda alınma” konusunda kanunda ayrım yok. Konuşmayı dinlemeden sadece numara tespiti mümkün olabilecek. Kanun ve yönetmelikte ‘iletişimin tespiti’ için hakim kararının gerektiğinin belirtilmesine rağmen Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün telefon kayıtlarının alınması için hakim kararına gerek olmadığını savunması dikkat çekti.
HAKİM KARARI ŞART, AMA...

Telefon dinlemeleri konusundaki yetki, Telekomünikasyon Kurumu Başkanlığı’na bağlı olan İletişim Başkanlığı’na verildi. Kanun ve yönetmelik, ayrım yapılmaksızın hem iletişimin tespitinde hem de kayda alınmasında hakim kararı aranacağı şeklinde düzenlendi. İlgili yönetmeliğin 12. maddesinde “Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmada, suç işlendiğine ilişkin kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka suretle delil elde edilmesi imkânının bulunmaması durumunda, hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının kararıyla şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimi tespit edilebilir, dinlenebilir, kayda alınabilir ve sinyal bilgileri değerlendirilebilir.

Cumhuriyet savcısı, kararını derhâl hâkimin onayına sunar ve hâkim, kararını en geç yirmidört saat içinde verir” hükmü getirildi. Hakim ve savcıları bilgilendirmek için Ankara’da yapılan toplantıda da telefon görüşme kayıtlarının alınması için hakim

kararı aranıp aranmayacağı tartışıldı. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü temsilcileri, “iletişimin tespiti” için hakim kararına gerek olmadığı görüşünü savundu. Yönetmelikte “iletişimin tespiti”nin “dinleme” olmadığı, sadece “İletişimin içeriğine müdahale etmeden iletişim araçlarının diğer iletişim araçlarıyla kurduğu iletişime ilişkin arama, aranma, yer bilgisi ve kimlik bilgilerinin tespit edilmesine yönelik işlemler” şeklinde tanımlandığını belirten Ceza İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, bunun için hakim kararına gerek olmadığını savundu. İlgili kanun ve yönetmelikte “iletişimin tespiti” ile “dinleme” ve “kayda alma” konusunda hiçbir ayrım yapılmıyor.
http://www.samanyoluhaber.com/tr/Gundem/a.21057.html