Mesajı Okuyun
Old 07-07-2009, 23:00   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı;

Eşinizin sizi aşağılaması ve hakaret etmesi KUSURDUR. Şiddetli geçimsizliğe dayalı bir boşanma davası açabilirsiniz. Bu dava içinde eşinizin bu haksız fiillerini ispat etmeniz gerekecektir.

En yakın akrabalarınızın ve 17 ve 20 yaşında bulunan kızlarınızın şahitliğinden (eğer istiyorlar ise) yararlanamınız mümkündür. Şiddete uğruyor iseniz doktor raporu alınız.

Halen oturmakta olduğunuz ev, eşinize ait ise aile konutu şerhini tapuya yazdırınız.
Alıntı:
Aile konutu, ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan konuttur. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.
İstenen Belgeler
1- Aile konutunun bulunduğu yerden alınmış ailenin yerleşim yeri (ikametgah) belgesi,
2- Gerektiğinde taşınmaz malın şerhi talep edilen taşınmaz mal ile aynı olduğunun kadastro müdürlüğünce tespit edilmesi,
3- İstemde bulunan eşin, tapudaki malikin eşi olduğuna dair nüfus kayıt örneği,
4- İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu, varsa bir adet vesikalık fotoğrafı.
İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda nitelikleri yazılı taşınmaz malın maliki/hissedarı bulunan ..... ......' ekte sunduğum Nüfus Kayıt Örneğinden de anlaşılacağı üzere eşimdir. Yine ekte sunduğum .....ilçesi, .....Mahallesi Muhtarlığından aldığım ../../2008 tarihli Yerleşim Yeri (İkametgah) Belgesinden de anlaşılacağı üzere bu taşınmaz malı aile konutu olarak kullanmaktayız. Bu itibarla, Medeni Kanunun 194. Maddesi uyarınca tapu kütüğüne aile konutu şerhi verilmesini arz ve talep ederim.

İşlemin Mali Yönü
Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne yazımı ve şerhin terkini için her hangi bir harç veya vergi alınamaz. Çünkü Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifede böyle bir harç alınacağı öngörülmemiştir.

Bu şerh sizi boşanmanın sonuçlanıp kesinleşmesine kadar koruyacaktır.

Yine boşanma davası ile birlikte, evin ve ev eşyalarının sizin ve çocuklarınızın kullanılmasına özgülenmesini talep edebilirsiniz.

Çocuklardan 18 yaşını doldurmayanlar için için iştirak nafakası talep edebilirsiniz. Yine 18 yaşını dolduran kızınız, eğitim görmekte ise o ayrı bir dava ile babasından yardım nafakası talebinde bulunabilir.

20 yaşındaki kızınız velayet altına alınmaz. 17 yaşında ki kızınızın da 18 yaşını doldurması ile veliye ihtiyacı kalmayacaktır.

1 yaşındaki çocuğunuz ise, anne bakım ve şefkatine muhtaçtır.İlk olarak velayetin size verilmesi düşünülecektir.

Boşanma davanızın içinde ayrıca maddi ve manevi tazminat isteklerinde bulunabilirsiniz.

Yine kendiniz için önce tedbir, boşanmanın kesinleşmesinden sonra ise yoksulluk nafakası talebinde bulunabilirsiniz. Çocuklardan durumu uyanlar için önce tedbir sonrasında ise iştirak nafakası olarak devamı istenecektir.

2002 yılı sonrası karşılığı verilerek alınmış mallarda da tasfiya payı alacağınız ayrıca bulunmaktadır.Bununla ilgili de dava açmanız mümkündür.

Sayın Katılımcı,

Tüm davalarınızda avukat desteğini DOĞRUDAN alınız, aksi halde hak kaybına uğrarsınız.

Maddi durumunuz avukatlık ücreti ödemeye elverişli değil ise, bunu kanıtlayarak, dava açacağınız yer il barosundan tarafınıza avukat tayin edilmesini isteyebilirsiniz.

Saygı ile.