Mesajı Okuyun
Old 06-07-2009, 19:02   #11
av.knel

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ruhan
cevaplarınız için çok teşekkür ederim. bugün icra müdürüyle konuştum. aynen sizin söylediğiniz gibi noter satış sözleşmesini ekleyerek talep açıp, aracın müvekkile ait olduğunu, haczin kaldırılması için İİK 96 gereğince işlem yapılmasını istihkak iddiasına karşı itirazları olup olmadığını bildirmek üzere alacaklı ve borçluya üç günlük mühlet verilmesini talep edeceğimi söyledim. oda direkt dava açmam gerektiğini kendisinin böyle bir uygulama bilmediğini söyledi. bende ilk defa yapacağım için iyice araştırıp ondan sonra açayım talebimi diye düşündüm.
1- karşı tarafın sükutu halinde istihkak iddiam kabul edilmiş olacak ve icra müdürü haczi kaldıracak. itiraz durumunda icra hukuk mahkemesi kararı doğrultusunda dava açılacak ya da açılmayacak.

2-diyelim bu talebim icra müdürünce reddedildi o zaman memur işlemin şikayeti yolunu mu denemem gerekecek? bu konuda yargıtay kararları varsa benimle paylaşırsanız çok sevinirim.

3- müvekkil parayı elden teslim etmiş aracın ilk malikine yani icra dosyası borçlusuna. borçludan alınan imzalı kağıt ispat açısından noter senedi ile birlikte yeterli midir?
tekrar ilgilenen meslektaşlarıma teşekkür ederim.

Sayın meslektaşım gayet açık bir şekilde ne yapılması gerektiğini yazmaya çalıştım. Fakat son yazdıkarınıza bakılırsa durum anlaşılmamış gibi, özellikle memur muamelesini şikayet yoluna başvurmamanız gerektiğini beyan ettiğim halde bunu sormanızı anlamadım. Sizin yapmanız gereken icra memuruna işin nasıl yapılması gerektiğini öğretmek. İstihkak iddiasında bulunduğunuz zaman mecburen istihkak iddiası prosedörünü uygulamalı, bu uygulamayı yapmaz ise bu işlemini şikayet edebilrsiniz; fakat araçtaki haczin kaldırılması gerektiği şeklinde bir şikayet yoluna başvurmayın. Son çare bu talepleriniz red olursa direk istihkak davası açabilirsiniz.
Şunu da belirtmek isterim ki; istihkak iddiasında bulunmadan istihkak davası açabilirsiniz; fakat aracın satışından haberdar olmayan 3.kişilerin (alacaklının) iyiniyeti korunacaktır. Bu sebeple yargılama masraflarını ve karşı vekalet ücretini ödemek zorunda kalabilirisiniz.
Not: İstihkak davalarında vekalet ücreti ve harçlar nisbidir.

Burda önemli olan noter satış sözleşmesinin mevcut olmasıdır. Borçluya aracın bedelini hangi şekilde ödediğinizin davanın ispatı bakımından bir delil niteliği yoktur. Noter satış sözleşmesinde paranın nakten ödendiği yazmaktadır.