Mesajı Okuyun
Old 05-07-2009, 21:57   #1
eyinusruk

 
Varsayılan Finansal Kira Ve Rücu

Merhaba,

İlk defa finansal kira ile ilgili bir konu var elimde. Ben araştırma çok yaptım; ancak bu konuda mesleki deneyimlerinizi paylaşmanıza ihtiyaç duyuyorum.

Olay şöyle:

Müvekkil A Şirketi, X Leasing ile sözleşme yapıyor. Bu asıl sözleşme. Buna göre X, A'nın bayilerine belli malları temin edecek; A'nın bayileri de bunları müşterilerine kullandıracak.

Bu ilişki 3 sözleşme ile kabul ediliyior. Bunlar :

1. A ile X arasındaki asıl sözleşme
2. X ile Bayiler arasındaki sözleşme ( burada bayinin malı kiraya vereceği müşterinin kira vb. bedelleri ödememesi halinde X'İn doğrudan bayiye gidilebilmesi ve malın satılması - buy back - düzenleniyor. )
3. X ile A arasındaki, Bayiden gerekli bedelin yukarıdaki sözleşmeye dahilince alınamaması halinde doğrudan A'ya gidilebilme şartları düzenleniyor.

Bu arada A, bayileri ile leasing nedeni iledoğacak borçların ödenmemesi halinde uygulanabilecek hiçbir sözleşme yapmıyor.

Bugün, X, A'ya ihtar çekiyor ve bayinin kira borcu vb. kalemleri ödemediğini ifade ederek, A'dan ödeme yapmasını istiyor.

Bayiye de ihtar göndermiş; ancak para ödenmemiş cevap da verilmemiş.

Bu durumda A ne yapailir ? Parayı ödeyecek ve sonra bayiye rücu mu edecek? Ortada bayi ile yapılmış bir rücu şartı yok, gideibilir mi? Başka yapabileceği ne var?

Mesleki birikim ve fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olacağım.

Saygılar..