Mesajı Okuyun
Old 05-07-2009, 16:58   #5
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan YCGK
Görüldüğü gibi borçlu-sanık tarafından açılmış bulunan bir nafakanın indirilmesi davası nedeniyle alacaklı vekili tarafından yürütülen nafakaya ilişkin icra takibinde, takibe konu miktar değişmiş ve davanın sonuçlanmasını takiben de yeni bir takip talebinde bulunulmuştur. Artık geçerli olan bu yeni takip talebine göre işlem yapılması zorunludur. Yeni takip talebinde cari nafaka alacağı talep edilmeyip, adi alacak niteliğindeki geçmiş dönem nafaka borçlarının tahsilinin talep edilmesi ve bu takip talebi ile ilgili icra emrinin borçlu-sanığa tebliğ edilmemiş olması karşısında, nafaka borcunu ödememek suçunun yasal unsurları oluşmamıştır.
Kaldı ki, Yerel Mahkemenin kabulünde belirtildiği üzere, ilk takip talebinin geçerliliğinin kabul edilmesi halinde dahi, 2004 sayılı İİY.nın 58/3. maddesi hükmü karşısında ilk takip talebinin, Türk Lirası üzerinden değil Amerikan Doları üzerinden yapılmış olması karşısında, bu takip talebinin de yasaya uymadığı ve borçlu-sanık aleyhine sonuç doğuramayacağı açıktır.

Kararın gerekçesi yukarıda alıntıladığım bölümde yatmaktadır.


Alıntı:
Yazan Stj. Av. Hasan Bahadır Büyükavcı
Ceza Genel Kurulunun aşağıdaki kararına istinaden söyledim. Sonrada kurul karar değiştirdimi?
Mevzuat değişti.30.07.2003 Tarih ve 4949 S.Yasa ile "ara karar ile hükmolunan nafaka" borcu için de hapis cezasının istenebileceği hüküm altına alındı. Yerel mahkemenin karar tarihi " Şişli 1. İcra Ceza Mahkemesince 19.03.2003 gün ve 15583-3951 sayı ile verilen kararın " değişiklikten önceki tarihtir.

En son 31.05.2005 tarih ve 5358 S.Yasa ile 344 üncü madde yine değişmiş bu defa ara karar kesin karar ayrımı yapmadan ilk mesajda da belirttiğim gibi;"Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun..." halini almıştır.