Mesajı Okuyun
Old 30-06-2009, 17:06   #1
Av. Hamza

 
Varsayılan müspet ve menfi zararlar nelerdir?

“Saygıdeğer Üyeler,
A (arsa sahibi) ve B (yüklenici) arasında noterde düzenleme şeklinde kat karşılığı eser sözleşmesi yapılıyor. A şahsı 30 kadar hissedarı bulunan bir arsada çoğunluk hisseye sahip. Ancak diğer 28 kişinin de kimisinin 1 metre kare, kimisinin 10 metre kare büyüklüğünde hisseli arsası vardır. B şahsı sözleşme ile 28 kişinin hissesini toplayıp A şahsı üzerine intikal yaptırmayı ve tüm parsel A üzerinde toplanınca apartman yapmayı ve sözleşme ile belirlenen daireleri A'ya teslim etmeyi vaat etmiştir.
Sözleşme imzalandıktan sonra B şahsı vaadiini gerçekleştirir ve 28 kişinin hissesini A üzerine tapuda tescil ettirir. Arsa üzerinde son bir kamu payı kalmıştır ve onun da satış kararı alınmıtır. Bu aşamadayken taraflar arasında bazı sebeplerle güven sorunu baş gösterir ve A şahsı sözleşmede kabul ettiği edimlerini yerine getirmez. Bunun üzerine yüklenici B, iki adet ihtar çeker ve sonuç alamayınca da dava açar. Karşılıklı bir fesih yoktur.
Davaya B adına sonradan dahil olduk. Esasen müvekkil 28 hisseyi toplamadaki aşırı emeği ve gerek hisse bedeli ödemeleri, gerekse de takip giderleri, vergi ve ceza ödemeleri, plan yaptırması, arsada hafriyata başlaması gibi nedenlerle yüklüce zaman ve para kaybetmiştir. Eser yapılabilseydi en az 2 daire kadar da kar beklentisi vardı.
Bu nedenlerle sözleşmenin aynen ifasını arzu ediyor. Ancak karşı tarafın buna pek de niyeti yok.
Yine de hem bu arzumuzu yani aynen ifa talebimizi hem de olmadığı takdirde müspet ve menfi zararlarımızı talep edebilmek için:
1. B'nin açtığı davanın hukuki mahiyeti?
2. B'nin A'dan isteyebileceği müspet ve menfi zarar kalemleri ne olabilir?
3. A adına tapuya kaydedilen taşınmaz hisselerinin geri iadesi talep edilebilir mi?
konularında görüşlerinizi arz ederiz.


Bize son duruşmada davanın mahiyeti ve hayli yüksek olan dava değerinin "ne kadarı müspet zararlarınız için, ne kadarı menfi zararlarınız içindir açıklayınız" şeklinde beyanda bulunmak için süre verildi. Biz ise BK 106/2 gereği sözleşme ayakta kalsın müspet zararları mı istemeliyiz, yoksa BK 106/3 sözleşme feshedilsin menfi zararları mı istemeliyiz ayrımında zorlanıyoruz.

Özellikle yoksun kalınan kar ve ileride cezai şartın tahsili için sözleşme ayakta kalsın derken, diğer yandan da yüklenici B tarafından yapılan hayli yüklüce masrafın tahsilinde bir hata yapmmaak ve yüksek karşı vekalet ücreti ödememek istiyoruz. Bu sebeple farklı yorumlarınız olması halinde katkılarınızı bekler saygılar sunarız.