Mesajı Okuyun
Old 28-06-2009, 15:29   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Toygar Yavuzcan,

1447 sayılı Kanunun 4. maddesi uyarınca Ticari İşletme Rehninin noterde düzenlenmesinden maada ayrıca, Ticari işletmenin bağlı olduğu ticaret siciline 10 gün içinde tescili gerekmektedir. Anlatımınızdan anladığım kadarıyla Banka, ( C ) Şirketinin ticaret siciline bu rehni işletmiştir? Lakin (B) Şirketinin ticaret sicilinde (normal olarak) bu rehin görünmemektedir ve müvekkiliniz ( B ) nin siciline güvenle makineyi satın almıştır.
Yine 1447 Sayılı Kanunun 9/2 maddesi: “…rehinden haberdar olmaksızın ticari işletmenin sicil bölgesi dışındaki münferit unsurları üzerinde mülkiyet veya diğer ayni bir hakkı iktisabeden hüsnüniyet sahibi ÜÇÜNCÜ ŞAHSIN hakları mahfuzdur...” Bu ayrık madde (sizin de farkında olduğunuz gibi) ayrı sicil bölgeleri açısından iyiniyetin muhafaza edileceğini düzenleyen, karşıt anlamı ile aynı sicil bölgesinde olanların iyiniyetten faydalanamayacağı ile 4721 Sayılı Kanunun 988. maddesinin istisnası sayılabilecek bir madde olarak düzenlenmiştir.
Kanaatimce 1447 S.K. un 9/2 maddesindeki ayrık düzenlemenin andığım karşıt anlamından çıkan sonuç –olayınızda- (B) Şirketi açısından geçerlidir ve Şirketinizin aynı sicil bölgesinde de olsanız 4721 S.K. m.988 den yararlanabilmeniz gerekmektedir. Çünkü (A) Şirketi makineyi (C) den değil (B) den almıştır. Bu durumda İYİNİYETİNİZİ İSPATLAMANIZ kaydıyla 988 in korumasından faydalanabilirsiniz (diye düşünüyorum ).

Saygılarımla…