Mesajı Okuyun
Old 24-06-2009, 21:14   #9
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Soru sahibi Av.Özlem Peksüslü
Bu durumda kararı icraya koymamım hukuken bir engeli olmadığını biliyorum fakat karar bozulursa müvekkil açısından bir sıkıntı (Geriye iade gibi) doğurur mu?Ne yapmamı önerirsiniz?

Alıntı:
Yazan Av. Suat Ergin
İade sözkonusu olmaz.

Suat Beye katılıyorum. İadenin sözkonusu olmaması gerekir. Çünkü:

Evlilik devam ederken taraflardan birisinin diğerine ve/veya çocuğuna bakmak zorunluluğu herşeyden önce "ahlaki bir ödevdir!"

Söz konusu Tedbir nafakası evlilik birliği devam ederken, ayrı yaşayan eşin haklı bir nedenle talep ettiği bir tedbir nafakası ise; eş ve çocuk yararına takdir edilen tedbir nafakasına ilişkin kararın bozulması halinde bile, eşin (diğer tarafın) (ve/veya çocuk bakımından) anne-babanın, eşine ve/veya çocuğuna verdiği nafakayı geri istemesi, ahlaki bir ödev uyarınca verilenlerin geri alınmaayacağına ilişkin kural dairesinde de mümkün olmaz düşüncesindeyim.



Alıntı:
II:BORÇ OLMAYAN ŞEYİN TEDİYESİ

Madde 62 - Borçlu olmadığı şeyi ihtiyariyle veren kimse hataen kendisini borçlu zan ederek verdiğini ispat etmedikçe onu istirdat edemez. Müruru zamana uğramış olan bir borcu eda yahut ahlaki bir vazifeyi ifa için verilen şey, geri alınamaz.