Mesajı Okuyun
Old 19-06-2009, 20:01   #4
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Burak Demirci,

Başlıkta “ödemeden men” kelimelerini kullanmanızdan dolayı sanırım sorunuzu şartlanarak okudum. Anladığım kadarıyla aslında savcılığın çeke “el koyması” söz konusu?

-- Çek, bankaya süresinde ibraz edilmişse; banka, çeke “çekin kendilerine ibrazı tarihini, hesapta karşılığı bulunup bulunmadığını ve çekin ödenmemesi sebebini” şerh düşmekle yükümlüdür. Banka şayet bu yükümlülüklerini yerine getirmemişse;
6762 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 730. maddesine göre TTK madde 644 çekler hakkında da uygulanmaktadır. 644. madde: “Keşideci ve poliçeyi kabul etmiş olan muhatap, (Müruruzaman sebebiyle veya senede dayanan hakların muhafazası için kanun hükmünce yapılması gerekli muamelelerin ihmal edilmiş bulunması dolayısıyla poliçeden doğan borçları olsa bile) hâmilin zararına ve sebepsiz olarak iktisap etmiş oldukları meblâğ nispetinde ona karşı borçlu kalırlar.
Sebepsiz mal edinmeye dayanan dâva, muhataba ikametgâhlı bir poliçeyi ödeyecek olan kimseye ve keşideci poliçeyi başka bir şahıs veya ticarethane hesabına çekmiş olduğu takdirde o kimseye veya ticarethaneye karşı dahi açılabilir. Poliçeden doğan borcu düşmüş olan cirantaya karşı böyle bir dâva açılamaz.”
gereği bankanın sorumluluğu söz konusu olacağından bankayı dava edebilirsiniz diye düşünüyorum.

-- Şayet banka çekin ibrazında yukarıdaki yükümlülüğünü yerine getirmişse;
Türk Ticaret Kanununun m.723: “Kanunen muayyen olan müddetler içinde çekin ibrazı veya protesto yahut buna muadil tespitin yapılması; bir devletin mevzuatı veya her hangi bir mücbir sebep gibi aşılması imkânsız bir mâni yüzünden mümkün olmamışsa bu muameleler için muayyen olan müddetler uzar.
Hâmil mücbir sebepleri gecikmesizin kendi cirantasına ihbar etmeye ve bu ihbarı çeke yahut bir alonja işaretle beraber altına yerini ve tarihi yazarak imzalamaya mecburdur. 635 nci madde hükümleri burada da tatbik olunur.
Mücbir sebeplerin ortadan kalkmasından sonra hâmil çeki gecikmesizin ödeme maksadı ile ibraz ve icabında protesto veya buna muadil tespiti yaptırmaya mecburdur.
Mücbir sebepler; hâmilin ibraz müddetinin bitiminden önce olmak şartıyla, mücbir sebep keyfiyetini kendi cirantasına ihbar ettiği günden itibaren on beş günden fazla devam ederse çekin ibrazına ve protesto keşidesine yahut buna muadil tespite lüzum kalmaksızın müracaat hakkı kullanılabilir.
Hâmilin veya çeki ibraza veya protesto çekmeye yahut buna muadil tespit yaptırmaya memur ettiği kimsenin sırf zatlarına ait olaylar mücbir sebeplerden sayılmaz.”
hükmünden de faydalanabileceğiniz kanaatindeyim.

Sorunun ayrıntılarının tarafınızca bilinmesi sebebiyle her iki durumu da yazdım, umarım faydası olur.

Saygılarımla…