Mesajı Okuyun
Old 17-06-2009, 19:42   #7
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Elbirliği mülkiyeti olduğunu kabul ettiğimizde;

Katılımcılar (Av_Ece Altunay Önal ve esrabaran85) ortada maddi bir yanılgı varsa , yanlışlığın Tapu İdaresince düzeltilebileceğini belirtmişler. Bende kendilerine katılıyorum. Veraset belgesinde de yanlışlık varsa bunun da HUMK.nun 459 mad. uyarınca mahkemesince düzeltilmesinin istenebileceği ve düzeltilmiş veraset belgesi ile tapuya başvurulabileceğini düşünüyorum.

İdari yolla sonuç alınamazsa veya alınamıyacağı düşünülüyor ise, tapuda soyadı düzeltilmesi davası açılır. Belirttiğim Yargıtay kararının bu durumda da geçerli olacağını düşündüğüm için yayınladım. İsminde yanlışlık yapılan muris te olsa mirasçı da olsa sonuçta tereke haklarının korunmasına yönelik olduğundan mirasçılar tek başına dava açabilirler. Kanısındayım.

Ortada paylı mülkiyet durumu varsa her paydaşın kendi payı hakkında bağmsız olarak dava hakkı bulunduğu tartışmasızdır.

Tapuda kayıt düzeltilmesi davaları maktu harca tabidir. Fakat görevli mahkemenin tayini yönünden dava dilekçesinde değer gösterilmesi gerekir. Elbirliği mülkiyetinde değer taşınmazın tamamının paylı mülkiyette ise paya isabet eden kısmının değeridir. Diye düşünüyorum.