Mesajı Okuyun
Old 15-06-2009, 23:08   #3
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.naim
Merhabalar,
Bir konu hakkında görüşlerinize ihtiyacım var.
bir arkadaşım özel bir hastanede hastabakıcı olarak görev yaparken, hastabakıcılık ve buna benzer diğer hizmetler, taşeron bir firmaya veriliyor ve bu görevlerde çalışanların taşeron firmaya devri kararlaştırılıyor. Bir kısmı, tazminatsız olarak taşeron firmayla çalışmaya başlıyor. İşveren değişikliği yapmak istemeyen işçilere de psikolojik baskı uygulanıyor. Ya sözleşmeyi imzalarsınız ya da işten atarız, tazminat alamazsınız şeklinde açıklama yapılmış.
Somut olayda işveren değişikliği yapmak istemeyen çalışanların iş akdini feshetmeleri işçiler açısından haklı fesih sebebi oluştrurmu? işveren tarafından imzalatılmak istenen sözleşmenin ne olduğu konusunda işçilere bir açıklama yapılmadığı gibi sözleşmenin bir örneği de işçilere verilerek inceleme fırsatı verilmiyor. Hal böyle iken çalışma koşullarında esaslı değişiklik olması ihtimali görünüyor.
Bu konudaki görüşerinizi ve konuyla ilgili varsa yargıtay kararı versa benimle paylaşmanızı rica ediyorum.
selamlar saygılar.
Alıntı:
Yazan 4857 s.K. Md. 2

...
Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz. Aksi halde ve genel olarak asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı işleme dayandığı kabul edilerek alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılarak işlem görürler.
...

Saygılar,