Mesajı Okuyun
Old 13-06-2009, 18:56   #5
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan justitie
Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim; fakat bu olayda sadece istisna akdi yok mu?Sonuçta bu iki sözleşme de rızai bir sözleşmedir ve iki tarafın karşılıklı irade beyanı bu tür sözleşmelerin kurulması için yeterlidir. Demek istediğim şu ki, biz bu sözleşmenin hizmet akdi mi eser akdi mi olduğunu nereden anlayacağız?





Verilen olay bize sözleşme türleri konu başlığı altında verildiğinden dolayı sözleşmenin türünü bulmaya çalıştım. BK'yı incelediğimde tam olarak bu olayla bağdaşacak birşey bulamadığımdan ötürü Eşya Hukukuna bakma gereği duymuştum.

Bir şey daha sormak istiyorum:
Olayı eser sözleşmesi ve zilyetliği birlikte inceleyerek açıklayabilir miyim? Yani temizleyici bu durumda zilyet midir?

Umarım anlatabilmişimdir.


Saygıyla,
Teşekkürler

Metinde ifade edilen sözleşme eser sözleşmesidir, evet olayda sadece eser sözleşmesi var. Bir sözleşmenin ne sözleşmesi olduğu tarafların irade açıklamalarından çıkarılmalıdır. İrade açıklamaları yani sözleşme hükümlerinin yorumundan tarafların üstlendiği edimlere göre sözleşme nitelendirilir. Genellikle bir elbisenin temizlenmek, dikilmek üzere teslim edildiği sözleşmeler eser sözleşmesidir, iş sahibi sonucu bekler. Ancak bir kişi evinde sürekli olarak birini çalıştırır ve ondan elbiseyi temizlemesini isterse sonuç beklemez, hizmet bekler ve bu sözleşme hizmet sözleşmesidir. Hasta ile hekim arasındaki sözleşmelerde de örneğin estetik ameliyat yapılacaksa hekim bir sonuç üstlendiğinde eser sözleşmesi kurulmuştur, ancak sonuç üstlenmiyorsa vekâlet sözleşmesidir. Ayrıca irade açıklamalarının yorumunda yorumlayıcı hukuk kurallarından yararlanılır.

İkinci sorunuzun yanıtı olarak, evet, temizleyici olayda elbisenin zilyedidir. Üçüncü sınıfta eşya hukukunda öğrenceksiniz, farklı zilyetlikler var, doğrudan-dolaylı zilyet, asli-feri zilyet gibi ayrımlar yapılır. Burada temizleyici güvenilen kişi sıfatıyla doğrudan feri zilyettir. Evet eser sözleşmesi ve zilyetlikle birlikte yapacağınız açıklamalar iyi olur kanısındayım.

Saygılarımla