Mesajı Okuyun
Old 11-06-2009, 23:02   #19
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Sayın Hades' aynen katılıyorum. Kiracının kira akdini feshederek, kiralananı erken boşaltması halinde BK.264. maddesinin uygulanabilmesi için, sözleşmenin çekilmez hale gelmesine neden olan olay ile ilgili sözleşme koşullarının mahkemece düzeltilmesinin mümkün olmaması icap eder.

Bu hususta Yargıtay 3. HD. nin de benzer bir kararı vardır. Kaldı ki dikkat ederseniz BK.264. maddesinin uygulandığı tüm durumlarda 6570 sayılı yasaya tabi olmayan, arsa, benzinlik, baz istasyonu gibi yerlerin kiralanması söz konusudur.

Alıntı:
T.C.

YARGITAY

3. HUKUK DAİRESİ

E. 1982/5405

K. 1982/5501

T. 27.12.1982

• KİRA AKDİNİN FESHİ ( Düzeltme Mümkün Olan Hallerde Feshin İstenememesi )

• TAHLİYE ( Yakıt Giderlerindeki Artış Nedeniyle )

• YAKIT GİDERLERİNDEKİ ARTIŞ NEDENİYLE KİRA SÖZLEŞMESİNİN ÇEKİLMEZ HAL ALMASI ( Kira Akdinin Feshi ve Tahliyesi )

6570/m.7,8,13

818/m.264

ÖZET : Davacı, kira sözleşmesinin yakıta ilişkin hükümlerinin günün koşullarına göre değiştirilmesini görevli mahkemeden isteyebileceğinden, düzeltme mümkün olan hallerde kira akdinin feshi istenemez.

DAVA : Dava dilekçesinde, BK.nun 264. maddesi gereğince kira sözleşmesinin feshi ve tahliye istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği düşünüldü:

KARAR : Davada, yakıt giderlerindeki artış nedeniyle kira sözleşmesinin çekilmez hal aldığından bahisle kira akdinin feshi ve tahliye istenilmiştir.

6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanununun 8 ve 13. maddeleri hükümlerine göre, aynı Kanunun 7. maddesinde sayılan nedenler dışında kiracının tahliyesi istenemez.

Davacı, kira sözleşmesinin yakıta ilişkin hükümlerinin günün koşullarına göre değiştirilmesini, görevli mahkemeden isteyebileceğinden, düzeltme mümkün olan hallerde kira akdinin feshi de istenemez.