Mesajı Okuyun
Old 11-06-2009, 13:29   #15
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Admin
Erken tahliye durumunda kiralayanın "en hafif zararı" kira sözleşmesinin sonuna kadar olan kira borcudur ve haksız fesihte bulunan kiracı aleyhine muaccel olmuş tüm kira bedelleri için icra takibi yapılmasından çekinilmemelidir.

Kiralayanın zararın artmasını engellemek için gerekli önlemleri alıp almadığı hususu ise benim görüşüme göre borç içeren yazılı belgeye dayalı bu icra dosyası içinde tartışılamayacağı gibi, ayrıca bu konuda ispat yükü de sözleşmeden doğan tüm edimlerini eksiksiz yerine getiren kiralayana düşmez. Kiracı önce sözleşme sonuna kadar olan kira borcunu icra dosyasına ödedikten sonra, dilerse ayrı bir alacak davası açarak bu iddiasını bu davada ispat etmeye çalışmakta özgürdür.

İki tarafı da bağlayan bir sözleşmeyi haksız, keyfi ve tek taraflı feshedenin kiracı olduğunu hatırda tutarsak, bu ilişkide öncelikle korumaya çalışmamız gereken tarafın da kiralayan olması gerektiğine inanıyorum.

Sayın Admin,

Tazminat hususunun icra dosyası içinde ve dar yetkili icra hakimliği huzurnda tartışılamayacak kadar kapsamlı bir yargılamayı gerektirdiği yönündeki görüşünüze katılıyorum. Ancak;

Bilindiği üzere, sözleşmenin süresinden önce kiracı tarafından feshi halinde, kiralayan nezdinde dönem sonuna kadar kira bedelinin ödeneceği beklentisine aykırı davranıp,kalan aylara ait kira bedellerini de ödemediği takdirde; kiracı sözleşme ile yükümlendiği kira bedellerini ödeme "asli edim" borcunu aksatmış olacaktır. Böyle bir durumda diğer taraf (kiralayan) fesih nedeniyle Borçlar hukukunun genel nitelikteki akdin feshi halini düzenleyen BK.106. madde kapsamıyla sözleşmenin feshi nedeniyle uğradığı "müsbet zararını" talep etme hakkına kavuşacaktır.

Yine bilindiği üzere müspet zarar, (zarar) iddia eden davacısı tarafından ispatlanmak kaydıyla davada kabul görecektir. Bu itibarla, zararı ispat yükümlülüğü kanaatimce zarar iddiasında bulunan (kiralayan'da)olacaktır.

Bu nedenle; varsayalım 3 ay içinde kiraya verilecek bir yer için kiralayan keyfi olarak kiracı aramaz ise; bu durumda sayın Hades'in de vurguladığı gibi BK.98/II atfı ile BK.44/I hükmü kıyasen uygulanabilecektir.

Bu açıklamalarım, kira kontratında bağlayıcı özel bir hüküm yoksa geçerlidir.

Saygılarımla.