Mesajı Okuyun
Old 09-06-2009, 22:07   #7
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan M. Emre Bulut
Nisan ayından itibaren geçerli olmak üzere reeskont avans faiz oranları %20' ye çekilmiştir. Link aşağıdadır.
http://www.tcmb.gov.tr/yeni/reeskont/reeskont.html

Ayrıca, faizi icra programları kendileri hazırlıyor ancak elden girilecek ise değişken oranlı girmekte fayda vardır.

Saygılarımla

Ticari İşlerde temerrüt faizi oranı halen ve 30 Haziran gününe kadar (başka bir tebliğ yayınlanmazsa) %27'dir. Yayınlanan tebliğ şu an için sadece Bankacılık işlemleri içindir.

3095 sayılı yasanın 2. maddesi uyarınca ticari işlerde temerrüt faizi açıklanan avans faiz oranına göre ancak 1 Ocak veya 1 Temmuz tarihlerinde değişebilir. Bu tarihlerden başka bir tarihte faiz oranlarının değişme ihtimali yoktur.

Hangi icra programı neyi alırsa alsın ben halen %27 uyguluyorum ve hiçbir tereddütüm de yok.

Ayrıca uyap'ın kendi kullandığı tabirleri de oraya kim girdiyse yanlış reeskont iskonto - reeskont avans diye bir tabir olamaz. Reeskont faizi eskiden 3095 sayılı yasada geçmekteydi ve Ticari işlerde temerrüt faizi olarak reeskont oranı uygulanmaktaydı. Ancak bu terim sanırım 2000 yılında yasadan çıktı ve yerine Avans geldi. Ancak hala reeskont faizi isteyenler var. Reeskont Avans nedir onu hiç anlamış değilim. Uyap'ı programlayanlar böyle adlandırsa da bu kesinlikle yanlış bir tabirdir. Faiz ya reeskont faizidir ya da avans faizidir. Reeskont Avans faizi diye bir faiz yoktur.

Ayrıca temel soruya gelirsek eldeki senet unsurları TTK'daki unsurları tam olarak taşıyan bir bono ise bu halde ticari işlerde temerrüt faizi uygulanır. Yani Avans faizi ve halen %27'dir. Eğer senet unsurları eksik olduğu için adi senet vasfında ise yasal faiz oranı %9'dur. Yıllara göre faiz oranlarına imzama tıklayarak ulaşabilirsiniz.