Mesajı Okuyun
Old 06-06-2009, 16:52   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı;

Anneniz açacağı boşanma davasının içinde, nafaka, maddi ve manevi tazminat taleplerinde bulunabilir.

Mahkemece, bu taleplerin miktar olarak taktirinde, babanızın GERÇEK mal varlığı değeri etkili olacaktır.

Davanın açıldığı tarihte, babanızın menkul ve gayrımenkul malları varsa bankadaki paraları ve hali hazırdaki gelirleri, tazminat ve nafaka miktarlarının tayininde rol oynayacaktır.

Mahkemece hükmedilebilecek nafaka ve tazminatların tahsili için İCRA yolu ve haciz uygulanacaktır. Babanızın üzerinde mal varlığı kalmaması tahsil aşamasında sıkıntı doğurabilir.

Nafaka ödememenin cezai sorumluluğu olduğunu hatırlatırız.

Bunların haricinde, annenizin boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 10 yıl içinde de tasfiye payı alacağı ve değer artış payı alacakları için dava açma hakkı vardır.

Burada, edinilmiş mallara katılma rejimi tasfiyesine dayalı tasfiye payı alacağında; 2002 yılından sonra evlilik birliği içinde karşılığı verilerek edinilen mallar için anneniz tasfiye payı alacağına sahiptir.

Babanızın bu değerleri malları, elinden kötüniyetli olarak elden çıkarması halini yasa koyucu da düşünürek aşağıdaki maddeyi koymuştur.

2. Eklenecek değerler

Madde 229 - Aşağıda sayılanlar, edinilmiş mallara değer olarak eklenir:

1. Eşlerden birinin mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan, olağan hediyeler dışında yaptığı karşılıksız kazandırmalar,

2. Bir eşin mal rejiminin devamı süresince diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler.

Bu tür kazandırma veya devirlere ilişkin uyuşmazlıklarda mahkeme kararı, davanın kendisine ihbar edilmiş olması koşuluyla, kazandırma veya devirden yararlanan üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilir.

Gördüğünüz gibi annenizin kötüniyetli tasarruflara karşı korunması yasaca sağlanmıştır.

Değer artış payı alacağı ise, evlilik birliği içinde 2002 yılından önce edinilmiş olsa da, eğer anneniz bu menkul veya gayrımenkul malların alımına SOMUT ispatlayacağı bir katkıda bulunmuş ise bunu da talep edebilir.

Sayın Katılımcı;

Mal tasfiyesi davaları, özel bilgi ve uzmanlık gerektirmektedir. Kendi başınıza bu davaları takip etmeniz mümkün değildir.

Hak kaybına uğramanız en son isteyeceğimiz şeydir. Bu sebeple, gerek boşanma ve gerekse mal paylaşımına ilişkin alacak davalarınızı avukat ile açıp takip ediniz.

Hak kaybına uğramazsınız. Hukukta detaylar ve usul çok önemlidir.

Eğer yoksul iseniz, ücretsiz avukat desteğinden yararlanmak için bulunduğunuz yer il barosuna başvurunuz.

Saygı ile,