Konu: Taraf Sifati
Mesajı Okuyun
Old 02-06-2009, 21:46   #4
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Yücel Kocabaş
BK.nun 179. maddesine göre, bir işletmeyi devralan kimse alacaklılara karşı işletmenin borçlarından sorumludur. Bu sorumluluğun işletmeyi devreden ile birlikte ve müteselsil bir sorumluluk olduğuna aynı maddede işaret edilmektedir.

Bu durumda X şirketi sorumlu olduğu gibi XY şirketi de müteselsil sorumlu bulunmaktadır. Ancak XY şirketi aleyhine açılan bir dava bulunmadığından alınacak ilam bana göre XY şirketi yönünden infaz edilemeyeceğinden XY şirketinin davaya dahil edilmesinde yarar olduğubu düşünüyorum.

Saygıdeğer Üstadım;

İşletmenin devri söz konusuysa elbette ki verdiğiniz bilgi doğrultusunda hareket edilmesi, devralan şirketin davaya dahil edilmesi ve ilamda isminin geçmesi daha pratik olacaktır.

Ancak, hem şirket hisselerinin tamamamın devredilmemiş olması sebebiyle, hem de devrin 2007 yılında gerçekleşmiş olmasına rağmen davanın bu şekilde devam etmesinden dolayı, şirketin ortaklık yapısındaki değişiklik sebebiyle isminin değiştiğini ve fakat faaliyetin devir ya da birleşme olmaksızın aynı tüzel kişi tarafından devam ettirildiği izlenim üzerine cevap yazmıştım.

Şayet işletmenin devri varsa, ben de meslektaşımızın sizin görüşünüz doğrultusunda hareket etmesini öneririm.

Saygılarımla,