Mesajı Okuyun
Old 30-05-2009, 13:37   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan Cinsiyet Değişikliği ve Mahkemenin Tutumu

Sayın meslektaşım avzeynepcan,

Cinsiyet değişikliğine ilişkin davalarda, davacının ikameti asliye hukuk mahkemesi yetkilidir. Prosedürlere uygun olarak değiştirilen cinsiyetin resmi raporla doğrulanması halinde mahkeme tarafından nüfus siciline cinsiyet düzeltilmesi talimatı verilecektir.
Türk Medeni Kanunu 40.maddeye göre; "Cinsiyetini değiştirmek isteyen kimse, şahsen başvuruda bulunarak mahkemece cinsiyet değişikliğine izin verilmesini isteyebilir. Ancak, iznin verilebilmesi için, istem sahibinin onsekiz yaşını doldurmuş bulunması ve evli olmaması; ayrıca transseksüel yapıda olup, cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunluluğunu ve üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunduğunu bir eğitim ve araştırma hastanesinden alınacak resmi sağlık kurulu raporuyla belgelemesi şarttır.
Verilen izne bağlı olarak amaç ve tıbbi yöntemlere uygun bir cinsiyet değiştirme ameliyatı gerçekleştirildiğinin resmi sağlık kurulu raporuyla doğrulanması halinde, mahkemece nüfus sicilinde gerekli düzeltmenin yapılmasına karar verilir." şeklinde, sizin de deği ndiğiniz gibi bir düzenleme mevcuttur. Bu düzenlemeye göre, ameliyatlar öncesinde herhangi bir izin alma yoluna gidilmemiş dahi olsa, tam anlamıyla bir erkek görünümüne kavuşmuş olan müvekkilinizin mahkemeye başvurması halinde mahkeme, izin prosedürünün gerçekleşmemiş olduğundan bahisle zannımca davayı reddetme yoluna gitmeyecek, uzman bir heyetten isteyeceği rapor doğrultusunda kararını verecektir. Bu hukuki yorumu, evlatlıkla evlenmenin yasak olduğu, ancak resmi merciler önünde evlilik gerçekleşmiş ise, evliliğin geçerlilik arzedeceği şeklindeki hukuki yaklaşıma benzetebiliriz. Somut olayda, mahkemeden cinsiyet değişikliği için izin istemek gerekirken bu zorunluluğa riayet edilmemiştir. Ancak kamu yararı ve kişisel yararlar gözönünde tutularak görevli ve yetkili asliye hukuk mahkemesi, cinsiyet değişikliğine onay verecektir diye düşünüyorum.