Mesajı Okuyun
Old 24-05-2009, 22:03   #4
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan AvTürk
Dernekler kanununda kimlerin dernek kurabileceği belirtilmiş. Buna göre tsk mensupları, kolluk kuvvetleri, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar(özel kanunlarında buna yönelik bir istisna yoksa) dernek kuramazlar.

Sayın AvTürk, Dernekler Kanunu'nun "Dernek Kurma Hakkı" başlıklı 3. maddesi böyle değildir.

Alıntı:
Madde 3 - Fiil ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişiler, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir.
Ancak, Türk Silâhlı Kuvvetleri ve kolluk kuvvetleri mensupları ile kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri hakkında özel kanunlarında getirilen kısıtlamalar saklıdır.
Onbeş yaşını bitiren ayırt etme gücüne sahip küçükler; toplumsal, ruhsal, ahlakî, bedensel ve zihinsel yetenekleri ile spor, eğitim ve öğretim haklarını, sosyal ve kültürel varlıklarını, aile yapısını ve özel yaşantılarını korumak ve geliştirmek amacıyla yasal temsilcilerinin yazılı izni ile çocuk dernekleri kurabilir veya kurulmuş çocuk derneklerine üye olabilirler.
Oniki yaşını bitiren küçükler yasal temsilcilerinin izni ile çocuk derneklerine üye olabilirler ancak yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar.
Çocuk derneklerine onsekiz yaşından büyükler kurucu veya üye olamazlar.

Görüldüğü gibi yasada "TSK mensupları, kolluk kuvvetleri, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar(özel kanunlarında buna yönelik bir istisna yoksa) dernek kuramazlar." denmemekte, "Türk Silâhlı Kuvvetleri ve kolluk kuvvetleri mensupları ile kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri hakkında özel kanunlarında getirilen kısıtlamalar saklıdır." denmektedir.

İki ifade arasına çok fark vardır. Dernekler Kanunu'nun düzenlemesinde 3.maddenin ilk fıkrası "Fiil ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişiler, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir." diyerek genel kuralı koymakta, 2.fıkrası ise, "Türk Silâhlı Kuvvetleri ve kolluk kuvvetleri mensupları ile kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri"nin dernek kurma hakkı ile ilgili özel kanunlardaki kısıtlamaları bu genel kuralın istisnası olarak tanımaktadır.

Dolayısıyla özel kanunda dernek kurma hakkı ile ilgili bir kısıtlama yoksa, bu hak vardır.

Saygılarımla.