Mesajı Okuyun
Old 24-05-2009, 13:41   #10
Hasan Bahadır Büyükavcı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Nusret
Hasan Bey, sanırım olayı tam anlatamadım. Burada sözkonusu olan teminat mektubu, bizim borçlumuz olan işveren şirketin davacısı olduğu bir ticaret mahkemesi davasında davayı kazanmasını müteakip davalısının temyiz aşamasında icra dosyasında alacağı temin etmek için verdiği bir teminat mektubudur. Ticaret mahkemesi kararı Y. tarafından onandıktan sonra da teminat mektubu paraya çevrilmiş ve para icra dairesi kasasına girmiştir yani borçlumuzun alacağı tahsil edilmiş olmaktadır. Bu aşamaya kadar borçlumuzun alacaklı olduğu bu ilamlı icra takibindeki alacak üzerine birçok haciz konulmuştur. Biz de haciz koyana kadar sıra cetveli düzenlenmiş ve fakat bir alacaklının itirazı üzerine sıra cetvelinin iptali için icra mahkemesinde dava açılmıştır. Ben de tam bu aşamada haciz koyarak alacağımızın işçi alacağı olduğu gerekçesiyle garameten paylaşım talep ediyorum. Sözkonusu olan olay böyledir. Değerlendirmenizi buna göre yaparsanız sevinirim.

Sayın Nusret, sanırım olayınızı anlamadan Yargıtay kararı taramaya başladım ve teminat mektubuyla ilgili kararlardan birine göre yorumda bulundum. Stajyer acemiliğime verin.

YARGITAY 19. HUKUK DAİRESİ
E: 2007/2009 K: 2007/5577 T: 31.05.2007
kararında şu ibare geçmektedir.

"Sıra cetveli, bedeli paylaşıma konu mal üzerinde,
satış tarihi itibariyle haczi bulunan alacaklılar dikkate alınarak
düzenlenir."

Bu ibare dikkate alındığında İcra veznesine -sizin takibinizde borçlu fakat diğer davada alacaklı olan- şirket lehine giren paranın "satışı" durumu söz konusu olmadığı için teminatın çözülmesi anına kadar haciz sahibi olan alacaklılar faydalanacaktır kanaatindeyim.