Mesajı Okuyun
Old 23-05-2009, 13:10   #3
Av. Tevrat DURAN

 
Varsayılan

YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ

Esas No : 2006 / 27817

Karar No : 2007 / 14709

KIDEM TAZMİNATI FAİZİ

FAİZ UYGULAMASINDA ISLAH TARİHİ

HİZMET AKTİNİN FESHİ




________________________________________

DAVA : Davacı, ihbar, kıdem tazminatı, izin, fazla mesai, ücret, yıllık izin ile bayram ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : 1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm davacının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

Hüküm altına alınan kıdem tazminatına fesih tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizine karar verilmesi 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesi ve dairemizin yerleşik uygulaması gereğidir. Bu nedenle kıdem tazminatının tamamına aktin feshi tarihinden faiz yürütülmesi gerekirken, ıslah ile arttırılan miktara ıslah tarihinden itibaren faize karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

Kıdem tazminatı dışındaki alacaklar için temerrüdün gerçekleştiği tarihten itibaren faize karar vermek gerekirken dava ve ıslah tarihinden itibaren hükmedilmesi hatalıdır.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 10.05.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.