Mesajı Okuyun
Old 20-05-2009, 12:55   #7
filorinalı 1

 
Varsayılan Çocuğun görüşü önemli

YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ
2004/3651 ESAS
2004/4560 KARAR
08.04.2008


Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin 12. maddesi taraf devletler görüşlerini oluşturma yeteneğine sahip çocuğun kendisini ilgilendiren her konuda görüşlerini serbestçe ifade etme hakkını bu görüşlere çocuğun yaşı ve olgunluk derecesine uygun olarak, gereken özen gösterilmek suretiyle tanırlar. Çocuk Haklarının Kullanılmasına ilişkin Avrupa Sözleşmesinin 3. maddesi yeterli idrake sahip olduğu iç hukuk tarafından kabul edilen bir çocuğa, bir adli merci önündeki, kendisini ilgilendiren davalarda yararlanmayı bizzat talep edebileceği, aşağıda sayılan hakları verir.
a-İlgili tüm bilgileri almak;
b-Kendisine danışılmak ve kendi görüşünü ifade etmek;
c-Görüşlerinin uygulanmasının olası sonuçlarından ve her tür kararın olası sonuçlarından bilgilendirilmek hakkı tanınmıştır.
Türk Medeni Kanununun 339. maddesi ise velayetin kapsamını belirlemiştir. Mahkemece velayetin değiştirilmesi istenen çocukların beyanları saptanmış olmasına karşın, delilleri yanlış değerlendirilerek davanın kabulü yerine yazılı şekilde reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 08.04.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.

Bu durumda özellikle sosyal hizmet uzmanı bilirkişinin vereceği rapor davanızı direkt olarak etkileyici olup, çocuğun görüşleri de dava sonucunu belirleyici olacaktır. İyi çalışmalar dileğiyle.