Mesajı Okuyun
Old 19-05-2009, 12:53   #1
CATWOMAN

 
Acil boşanma davasında feragat sebebinin niteliği

ACİLDİR.


Sevgili Meslektaşlarım;
- Kadın, eşi aleyhine bir boşanma davası açıyor ve eşler aralarında anlaşıyorlar. Erkek, bazı malları kadına vereceğini sözlü olarak söylüyor ancak bu husus protokolde yazmıyor.
- Daha sonra eşler boşanıyorlar ancak erkek vereceğini söylediği malları kadına vermiyor. yani sözünde durmuyor.
- Kadın ise, boşanma davasından, kararı temyiz ederek feragat ediyor.,
- Feragati içeren temyiz dilekçesinde; " Bana malları vereceğini söyledi, ancak sözünde durmadı, bu sebeple boşanmadan feragat ediyorum. " diyor.
- Kadın daha sonra Katkı Payı Davası ve 3 yıl geçtikten sonra da boşanma davası açıyor.

* 2. Boşanma Davasında Mahkeme;
- Şiddetli Geçimsizlik sebebiyle boşanma davası açıldığı halde, istem olmaksızın MK m. 166 / son hükmüne göre ( fiili ayrılık ) tarafları boşuyor.
- Kadına maddi yada manevi tazminat vermiyor. Buna gerekçe olarak; açılan ilk boşanma davasından feragat edilmiş olmayı gösteriyor. Ve diyor ki; "Erkek kusuludur, kadın ise kusursuzdur. Ancak Kadın ilk boşanma davasından feragat etmekle, eşini affetmiştir. Bu sebeple erkeğe yüklenebilecek bir kusur yoktur. Taraflar arasında bir araya gelmediklerinden yeni bir olay da yaşanmamıştır. Bu sebeple tazminat taleplerinin tümünün reddine " diyor.

Burada cevaplandırmanızı isediğim husus;
Kadının açtığı ilk boşanma davasından feragat etmesi ve bunu yaparken de sebep bildirmesi, eşini affettiği anlamına gelir mi?

Burada feragat sebebi bildirilmiş ve taraflar barışmamışlardır. Yani kadın" eşimi affettiğim için barışıyorum " dememiş, aksine " malları vereceğini söyledi, ancak sözün de durmadı, bu sebeple feragat ediyorum. " demiş.

Bu konuda Karar bulamadım.

Görüşlerinizi ve Emsal Yargıtay kararlarını gönderirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler... Avukat Pınar ELİBOL