Mesajı Okuyun
Old 17-05-2009, 15:04   #3
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

 
Varsayılan

Aile konutu şerhi evlilik süresince etkilidir.Şerh isteyen ve malik olmayan eşin yararlanabileceği bir haktır.

Mirasçılarına geçecek bir hak değildir.

Ancak,evliliğin ölümle sona ermesinden sonra mal rejimi tasfiyesi sırasında ,sağ kalan eşin katılma alacağına mansup edilmek yetmez ise bedel eklenmek sureti ile intifa veya oturma hakkı üzere talepte bulunabileceği gibi,haklı sebeplerin varlığı halinde, sağ kalan eşin veya ölen eşin yasal mirasçılarının istemiyle intifa veya oturma hakkı yerine, konut üzerinde mülkiyet hakkı tanınabilir.

Bu durumda yine aile konutu düzenlemesi sağ kalan eş yararınadır.

Sizin olayınızda sağ kalan eş zaten malik durumdadır.

Vasi ve davalı aynı zamanda mirasçıdır.

Bu durumda bir yandan ihtara kadar geçen süre için haklı sebep tartışmalısının yapılması,bir yandan da mirasçı sıfatı ile mal rejimi tasfiyesi için dava açılması düşünülebilir.

İlginç bir konu.

Devam edelim...





Alıntı:
2. Aile konutu ve ev eşyası

TMK MADDE 240.- Sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmesi için, ölen eşine ait olup birlikte yaşadıkları konut üzerinde kendisine katılma alacağına mahsup edilmek, yetmez ise bedel eklenmek suretiyle intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebilir; mal rejimi sözleşmesiyle kabul edilen başka düzenlemeler saklıdır.

Sağ kalan eş, aynı koşullar altında ev eşyası üzerinde kendisine mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.

Haklı sebeplerin varlığı halinde, sağ kalan eşin veya ölen eşin yasal mirasçılarının istemiyle intifa veya oturma hakkı yerine, konut üzerinde mülkiyet hakkı tanınabilir