Mesajı Okuyun
Old 15-05-2009, 14:29   #3
Av. Nuran Paylaşan

 
Varsayılan

Bence ikinci kez ıslah yapabilirsiniz.Aşağıda sunduğum kararda açıklanmış.Benim trafik kazası ile ilgili bir dosyamda ikinci defa ıslah yaptım. Ve mahkeme ikinci ıslahı kabul etti,karar bu sebeple temyiz edildi ve karar onandı. Ancak iş mahkemesinde kıdem tazminatı istemli bir dosyamda ise hakim ikinci ıslahı kabul etmeyeceğini duruşmada beyan etti. Bende davanın uzamaması için ek dava açıp birleştirdim. İkinci ıslahımızla talep ettiğimiz haklarımızdan, ek dava ile açtığımız haklarımız saklı kalmak kaydı ile vazgeçiyoruz şeklinde beyanda bulundum. Mahkeme birleşen dosyalardaki alacağımı kabul etti ve ikinci ıslahı reddetti. Ancak ben ikinci ıslahın mümkün olduğunu düşünüyorum sadece davanın uzamaması kaygısı ile ek dava açtım. Emsal olarak;
T.C.
YARGITAY
4. HUKUK DAİRESİ
E. 2003/10507
K. 2003/12396
T. 28.10.2003
• HAKSIZ EYLEM NEDENİYLE TAZMİNAT ( Bozma Kararından Sonra Harç Yatırılarak Islah Adı Altında Verilen Dilekçe İle Zararın Kalan Kısmının İstenmesi - Yeni Bir Dava Niteliğinde Olup Bu Hususta da Bir Karar Verilmesi Gereği )
• TAZMİNAT ( Haksız Eylem Nedeniyle - Bozma Kararından Sonra Harç Yatırılarak Islah Adı Altında Verilen Dilekçe İle Zararın Kalan Kısmının İstenmesi/Yeni Bir Dava Niteliğinde Olup Bu Hususta da Bir Karar Verilmesi Gereği )
• ISLAH ( Bozma Kararından Sonra Harç Yatırılarak Islah Adı Altında Verilen Dilekçe İle Zararın Kalan Kısmının İstenmesi - Yeni Bir Dava Niteliğinde Olduğu )
• YENİ DAVA ( Bozma Kararından Sonra Harç Yatırılarak Islah Adı Altında Verilen Dilekçe İle Zararın Kalan Kısmının İstenmesi - Yeni Bir Dava Niteliğinde Olduğu )
818/m.41
1086/m.83
ÖZET : Davacının ıslah adını verdiği dilekçinin kapsamı itibariyle geri kalan zararın ödetilmesi istemini içerdiği ve istek miktarı üzerinden harç yatırıldığı anlaşılmakla, bu talep yeni bir dava niteliğinde olup, mahkemece bu dilekçede belirtilen istem kaleminin de incelenmesi ve bu hususta da bir karar verilmesi gerekir.

DAVA : Davacılar Gülsen ve diğerleri vekili Avukat Ali tarafından, davalılar Milli Savunma Bakanlığı ve Ethem aleyhine 28.3.1997 gününde verilen dilekçe ile maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine bozma sonrası yapılan yargılama sonunda; Mahkemece davalı Ethem hakkındaki önceki karar kesinleştiğinden bu davalı yönünden karar verilmesine yer olmadığına, öteki davalı hakkındaki davanın kısmen kabulüne dair verilen 1.4.2003 günlü kararın Yargıtay'da duruşmalı olarak incelenmesi davacılar vekili, duruşmasız olarak incelenmesi de davalı bakanlık vekili taraflarından süresi içinde istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:

KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.

2- Tarafların öteki temyiz itirazlarına gelince;

Dava, haksız eylem nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Yerel mahkemece davalı Ethem hakkındaki önceki karar kesinleştiğinden onun hakkında karar verilmesine yer olmadığına, davalı Milli Savunma Bakanlığı hakkındaki davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm davacılar ve davalı bakanlık tarafından temyiz edilmiştir.

Dairemiz bozma kararından sonra davacılar vekili tarafından mahkemeye ıslah adı altında verilen 24.2.2003 havale tarihli dilekçe ile bilirkişi raporunda belirlenen ve dava dilekçesinde istenen maddi tazminattan fazla olan zararın kalan kısmı istenmiştir. Yerel mahkemece bozma sonrasında ıslah yapılmasının usulen mümkün olmadığından davacıların ıslahının dikkate alınmadığı gerekçede belirtilmiştir. Islah adı verilen dilekçenin kapsamı itibariyle geri kalan zararın ödetilmesi istemini içermesi ve istek miktarı üzerinden harç yatırılmış olması nedeniyle bu talep yeni bir dava niteliğindedir. Davacılar böyle bir dilekçe vermek yerine ayrı bir dava açmak suretiyle eldeki dava ile birleştirme yoluna gidebilirlerdi. Bu nedenle, somut olaydaki işlemi, HUMK.nun ıslahla ilgili hükümlerinde düzenleme altına alınmış olan işlemlerle bir benzerliği bulunmamaktadır. Örneğin, iddia ve savunmanın genişletilmesi başkaca bir usul işleminin değiştirilmesi niteliğini taşımamaktadır. Davacılar tarafından, bu dilekçenin ""ıslah"" olarak isimlendirilmesi, yasanın öngördüğü anlam ve kapsamda dilekçeyi ıslah olarak kabul etmek sonucunu doğurmaz. Bu bakımdan mahkemece bu dilekçede belirtilen istem kaleminin de incelenmesi ve bu hususta bir karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile bu konuda hüküm kurulmamış olması bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda ( 2 ) nolu bentte gösterilen nedenlerle taraflar yararına ( BOZULMASINA ), tarafların öteki temyiz itirazlarının ( 1 ) nolu bentte gösterilen nedenlerle reddine ve temyiz eden davalı Bakanlık vekili için takdir olunan 275.000.000 lira duruşma avukatlık ücretinin davacılara yükletilmesine ve davacılardan peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 28.10.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.