Mesajı Okuyun
Old 14-05-2009, 10:42   #6
Adalet Bakanı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan gülnihal çevik
İyi çalışmalar,

İbraz tarihinin banka tarafından vurulmamış olması sebebiyle açtığım kambiyo yolu ile takibimin icra mahkemesinde iptal edilmesi sonrası 1 yıllık süresi içinde sebepsiz zenginleşmeye dayalı alacak davası açacağım.

Çek keşide yeri İzmir.
Muhatap banka şubesi Karşıyaka İzmir ( Karşıyaka ayrı bir yargı bölgesidir. )
Alacaklı ( biz ) ikametgah İzmir.
Keşideci ikametgahı ise Diyarbakır.

Görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesi ancak yetkili mahkemeyi çözemedim.

Yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılar.

kambiyo senetlerindeki alacakla ilgili olarak BK madde 73'ün aksine takip edilen bir alacak olması nedeniyle senet borçlusunun borcunu kime ve nerede ödeyeceğini bilmemesi durumu, muracaat hakkının düşmesi nedeniyle açılacak olan sebepsiz zenginleşme davasında da geçerliliğini korumaktadır. Müracaat hakkının kaybı ile eldeki kıymetli evrakın bu kıymetini yitirdiği hatta adi senet niteliğinde dahi sayılmadığı düşünülse de esas itibariyle sebepsiz zenginleşme davasında talep senetten doğan alacağa dayanmakta ve sebepsiz zenginleşildiği iddiasına yönelik geçerli ve unsurları tam olan bir senedin ibrazı zorunludur.

Yargıtay ve doktrinde de genel kabule göre, poliçeki alacağın aranılacak niteleği haiz bulunması nedeniyle sebepsiz zenginleşme davasında da poliçe için düzenlenmiş bulunan hükümlerin uygulanması gerekmektedir. Bu bağlamda yetkili mahkemenin belirlenmesinde TTK 667/1 hükmü esas alınacaktır. bu hükme göre de poliçeyi kabul için veya ödeme için ibraz etmek başta olmak üzere bütün muamelelerin borçlunun ticaret yerinde ya da böyle bir yeri yoksa ikametgahında yapılması gerekmektedir.

Sizin sorunuz da ise muhatap banka şubesi Karşıyaka iken ikamatgah Diyarbakır'dır. Keşidecinin muhatap banka nezdinde çek hesabının bulunmasından hareketle ticaret yerinin de karşıyaka olduğunu akla gelebilmektedir. Bu nedenle iki arasında tercih yapmak TTK 667/2 gereğince sizin araştırmanıza kalmış bir durumdur.