Mesajı Okuyun
Old 13-05-2009, 19:36   #1
advokat34

 
Varsayılan İstİhkak Davasiyla Şİkayet Beraber GÖrÜlÜr MÜ?

Herkese merhaba, istihkak davasıyla ilgili bir konuda yorumlarınıza başvurma ihtiyacı duydum.
Borçlunun evinin önünde bulunan ancak 3.şahıslar adına kayıtlı bulunan biçer döver ve traktöre (borçlunun yokluğunda), borçlunun eşi tarafından ruhsat ibraz edilemediği için haciz konulup muhafaza işlemi yapılıyor. Haciz sırasında borçlunun eşinin araçların kendilerine ait olduğu beyanı tutanağa yazılıyor.
1- Kayıt sahibi 3.şahıslar süresi içinde icra mahkemesinde istihkak davası açıyorlar. Gerek İİK.'nun ilgili hükümleri gerekse Karayolları Trafik Kanununun 20.maddesi karşısında, araçların haczi resmi şekilde olmadıkça geçerli olmayacağından ve bu haliyle şekli bir durum arzettiğinden, borçlunun eşinin araçların kendilerine ait olduğu beyanı bu davada nasıl bir etki yapar?
2- İstihkak davasını açan 3. şahıslar ilk duruşmada ıslah dilekçesi sunarak, davalarını istihkak iddialarının yanında memurun muamele-i şikayet olarak ta görülmesi konusunda ıslah etttiklerini beyan etmişlerdir. İstihkak davaları süresinde açıldığı için, sonradan sırf bu süreden yararlanmak için, şikayet davası olarak ta (şikayet süresi geçmiştir) ıslah etme hakları var mıdır?
Bu iki konuda bilgi ve tecrübelerini paylaşacak meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.