Mesajı Okuyun
Old 07-05-2009, 08:21   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

1. Vekalet sözleşmesinin kötüye kullanılmasına dayalı tapu iptali ve tescil davaları tapu maliki aleyhine açılır. Vekile de husumet yöneltilebilir. Taşınmaz ilk alıcı tarafından satıldığına göre, somut olaydaki davalının bu davada pasif dava ehliyeti mevcut değildir. Davanın husumet yönünden reddi istenebilir.

2. Halen tapu maliki olan kişinin kötüniyeti iddia ve ispat edilecek durumda değilse , ilk alıcı ve vekil aleyhine haksız eyleme dayalı tazminat davası açılabilir. Böyle bir davada ilk alıcının durumu tartışılabilir.

3. Alıcının tapu iptali veya tazminat davasında sorumlu olabilmesi için; taşınmazın gerçek değerinin altında satılması , alıcının vekilin hile ile vekalet sözleşmesini kötüye kullandığını bilmesi veya bilecek durumda olması, vekil ile el ve işbirliği içinde bulunması gibi hususların davacı tarafından ispatı gerekir. Alıcının taşınmazı komisyoncudan alması , vekili tanımaması , taşınmazı derhal elinden çıkartmaması gibi olgular alıcının iyiniyetini gösterebilir. (Ancak dediğim gibi tapu iptali davasında bence bunlara gerek yoktur. Davanın husumet yönünden reddi talep edilmeli )
Diye düşünüyorum.