Mesajı Okuyun
Old 04-05-2009, 16:32   #2
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ruhan
1- işçinin bu davranışı iş kanunu 25II e bendi kapsamında değerlendirilip tazminatsız ve bildirimsiz fesih yapılabileceği kanaatindeyim. olayın kanıtlanması açısından da olayı gören diğer bir işçi ve müşterinin de şahitliğinde imzalanan bir tespit tutanağı yeterli bir kanıtmıdır? bu durumda işçinin savunmasını almaya gerek yok diye biliyorum doğrumudur?

Anlatıığınız kadarıyla, 25/II-e'ye göre derha fesih hakkının kullanılabileceği anlaşılmaktadır. işnin savunmasını almanız şart değil. İleride bir uyuşmazlık doğduğunda, tespit tutanağı da dahil her türlü hukuki delille ispat mümkündür.


Alıntı:

2- işçi bu seferlik de affedilse yaptıklarını anlatan, buna benzer yapacağı ilk olayda işine son verileceğini belirten bir beyan yada tutanak kendisi ve olayı gören diğer işçilerce imzalansa haklı nedenle fesih için uygun görülen 6 günlük hak düşürücü süre kaçırılır diye düşünüyorum.

Bu olasılıkta, 6 günlük süre de işçinin aynı ya da benzer bir eylemi gerçekleştirmesinde yeniden başlayacaktır. Böyle bir uygulamanın mahsurunun olmayacağı kanısındayım.

Alıntı:

3- iş akdinin mutlaka yazılı olması gerekmemektedir diye biliyorum. yazılı olmasa dahi işçiye bildirilmesi gereken hususlar varmıdır?

İş Kanunu 19. Madde gereğince, derhal fesihlerde feshin yazılı yapılması zorunlu değildir. Ancak ilerideki muhtemel uyuşmazlıkta ispat kolaylığı açısından, feshi yazılı yapmanız ve işçiye tebliğ etmeniz daha yararınızadır.

Saygılarımla,